Beginnen met motorrijden? Kies de juiste motorhelm!

Bij de aanschaf van een motorhelm zijn er een paar zaken waar je rekening mee dient te houden. Ontdek hier wat je moet weten!

De limiet

Een motorhelm gaat maximaal 7 jaar mee bij normaal gebruik. Bij intensief gebruik is dat nog veel korter. Eigenlijk is het simpel: hoe vaker je de helm draagt, hoe eerder je hem moet vervangen. Houd in elk geval de productiedatum van de helm in de gaten. Maar waar vind je die? Heel eenvoudig: de fabrikant is verplicht om de productiedatum van de helm te vermelden in de fabrieksdocumentatie die je bij aankoop krijgt. Ook staat de productiedatum aan de binnenkant van de schaal, onder het polystyreen (piepschuim).

Het gaat vooral om de binnenkant van de motorhelm

Het polystyreen is een belangrijk onderdeel van de motorhelm. Sterker nog: een goede binnenschaal is van levensbelang. Die binnenschaal vangt de klap op je hoofd op bij een valpartij. Verder zorgt de schuimlaag voor een stevige grip, zodat hij goed rond je hoofd past als je de helm draagt.

Lees ook: Veilig en toch in stijl op pad. Vind in 5 stappen geschikte motorkleding voor elk seizoen.

Wanneer vervangen?

Maar wanneer moet je de helm dan vervangen? De leeftijd speelt een rol, maar ook de kwaliteit van het schuim aan de binnenkant. De schuimlaag heeft namelijk een bepaalde veerkracht en zit vol met luchtkamertjes. Hoe nieuwer de helm, hoe veerkrachtiger het materiaal en hoe meer luchtkamertjes er nog zijn. De veerkracht en de luchtkamertjes nemen op den duur af, waardoor het binnenschuim krimpt. Draag je een te ruime helm, dan gaat ie op de motor schommelen en draaien. Kun je de helm wiebelen als je hem op hebt, dan is ie eigenlijk al te ruim en is vervanging aan te raden. Volg hierbij vooral je gevoel.

Buitenkant

Je kan de fraaie looks van de buitenschaal elke maand oppoetsen, maar feit blijft dat ook de buitenlaag van een helm op leeftijd raakt. Polycarbonaat – dat vaak gebruikt wordt voor goedkopere helmen – wordt harder door de invloed van zonlicht en daardoor bros en minder veilig. Een buitenschaal van composiet – denk aan glasvezel, carbonfiber en aramidevezel (kevlar) – is in de basis veiliger en lichter. Dit materiaal veroudert ook minder snel. Het vermijden van stickers en spraypaint is aan te bevelen.

Niet laten vallen aub

Heb je de helm een keer stevig laten vallen, dan is het verstandig om hem te vervangen. Het interne deel van de helm kan namelijk beschadigd zijn en dan wordt de energie bij een val niet meer goed opgevangen. In dit geval biedt de helm niet de beloofde bescherming. 

Houdbaarheid van de motorhelm

Dus ja, een motorhelm heeft wel een beperkte houdbaarheid. Het is aan de gebruiker – jij dus – om zelf te bepalen wanneer een helm vervangen moet worden, want controle door overheidsinstanties is er niet. Gebruik dus vooral je verstand.

Veilig op pad? Check niet alleen je helm, maar ook deze tips van onze experts!

Nog meer inspiratie ...

De woon werk motor: een ideale oplossing?

Ben je de files zat? Het zou zomaar kunnen dat een motor voor jou de ideale oplossing is ...

Wil je motorrijden? Ontdek dan welke motor bij je past

Wat voor een motorrijder ben jij? En welke motor past bij jou? Laat onze kieswijzer je helpen om ...

Elektrische motor: weinig onderhoud en geen geluid

De elektrische motor is niet alleen goed voor het milieu. Elektrsiche motorrijden brengt nog veel meer voordelen! Ontdek ...