Veilig op weg

Experts geven tips over motorrijden

Een slimme motorrijder gaat veilig op weg. Dat spreekt voor zich. Maar hoe zat het nou ook alweer met de regels voor filerijden? Welke kleding biedt de beste bescherming? En hoe houd je je motor in topconditie? Wij helpen je om veilig op weg te gaan met tips en video’s van experts.10 tips om veilig de weg op te gaan met een motor

Tip 1

Op een motorfiets heb je nauwelijks last van files. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, maar feit is wel dat je met een motorfiets tussen het andere verkeer door kunt rijden. Rijd wel met gepaste snelheid.

Tip 2

Een beschermende veiligheidskooi zoals bij een auto ontbreekt. Het is daarom belangrijk dat je je realiseert dat je op een motorfiets veel kwetsbaarder bent. Zorg er daarom voor dat je gezien wordt.

Tip 3

Ken je de uitdrukking ‘geniet met mate’? Dat is ook van toepassing voor het rijden op een motor. Ga daarom respectvol om met de mensen om je heen. Niet iedereen kan het geluid van 10.000 toeren waarderen. Wil je meer over dit onderwerp weten kijk dan op: www.teluidisuit.nl.

 
Tip 4

Je hoopt er niet op, maar het kan wel gebeuren: een valpartij. In die gevallen maakt goede motorkleding het verschil. Bezuinig daarom niet op motorkleding. 

Tip 5

Met een motorfiets is het belangrijk om defensief te rijden. Deze ‘verdedigende rijstijl’ kan helpen ongelukken te voorkomen. Blijf dus weg uit dode hoeken van vrachtwagens of bussen en schat verkeerssituaties vooraf goed in.

Tip 6

Hard rijden is niet stoer. Knoop dat goed in de oren. Een motorrijder die goed kan anticiperen en zijn tempo op de juiste momenten aanpast aan de verkeerssituatie, verdient veel meer lof. 

Tip 7

De grens opzoeken met een motorfiets kan een gevaarlijk spelletje zijn. Alleen de echte pro’s weten precies wanneer ze op 99 procent rijden. Wie even 101 procent aantikt, kan in een gevaarlijke situatie terechtkomen. Bouw daarom altijd wat marge in je rijstijl in.

Tip 8

Het wordt vaak vergeten, maar het is ook belangrijk om je gehoor goed te beschermen tegen windgeruis en andere omgevingsgeluiden. Ook al is het maar een kort ritje: doe oordoppen in. Wie zijn gehoor niet goed beschermt, kan later gehoorproblemen krijgen.

Tip 9

Je leert het al tijdens je motorlessen: als motorrijder is het belangrijk om te blijven rollen zodat je geen voeten aan de grond hoeft te zetten. Goed anticiperen is daardoor van cruciaal belang.

Tip 10

Goed onderhoud is heel belangrijk. Een technisch gezonde motorfiets is aanzienlijk veiliger. Belangrijke aspecten zijn goed functionerende remmen, voldoende olie in het blok, een goed ingevette ketting en banden met voldoende profiel en de juiste bandenspanning.

Experts aan het woord

Kour van der Laan - Ploegchef Motor Ondersteuning Brandweer (MOB)

Brandweer op de motor? Jazeker! Op de motor is ploegchef Motor Ondersteuning Brandweer (MOB) Kour van der Laan een stuk flexibeler, sneller en efficiënter. Want voordat een brandweerauto met zes man uitgerukt is, zijn Kour en zijn motor al ter plaatse om de situatie te verkennen. Ontdek waarom Brandweer Haaglanden het slim bekeken heeft op de motor.

Gerard van Veluwen – Rijinstructeur bij Verkeersschool De Veluwe

Motorrijinstructeur Gerard van Veluwen helpt elk jaar tientallen kersverse motorrijders om veilig de weg op te gaan. Waar staan veel motorrijders volgens hem niet bij stil? En waarom is het belangrijk om één keer per jaar een cursus te volgen? Gerard vertelt er alles over.