Wil je motorrijden? Ontdek dan welke motor bij je past

Wat voor een motorrijder ben jij? En welke motor past bij jou? Laat onze kieswijzer je helpen om je motor te kiezen.

Ben je een sportief type? Liever op het circuit dan haarspeldbochten in de bergen? Of ben je meer een cruisertype, die met de motor tochtjes wil maken in rustig tempo en onderweg een terrasje pakt? Of ben je een woon-werktype, die weer en wind trotseert en let op praktische gebruiksmogelijkheden? Wij helpen je een motor te kiezen, die bij je past.

Feit is: je geniet het meeste als je een motor hebt die bij je past. Toertochtjes maken met een supersportmachine: het kan, maar is niet comfortabel. Na een dag heb je pijnlijke polsen van het voorover leunen op het stuur. Bij een lange rit is wat meer rechtop zitten toch fijner.

Deze kieswijzer kan je helpen om een keuze te maken. Welke motor past bij jou? Ook al is het zo dat lang niet iedereen in een hokje zal passen. Je zult het vast wel eens herkennen dat je een motor heel leuk vindt om te zien. Maar dat je voor het rijden toch voor een leuke allrounder kiest, waarmee je vlot kunt sturen en die ook prima is voor lange vakantietochten.

Welke motor past bij jou? Met onze motorkieswijzer kun je gemakkelijk je motor kiezen

Associeer je motorrijden met een sportieve levensstijl? Kijk je vaak naar de MotoGP en geniet je ervan dat de coureurs zeer plat in de bocht liggen en driftend uit de bocht accelereren? En kun je genieten van de fraaie techniek en het op snelheid gerichte design van een motor?

Dan ben jij meer het type voor een supersportmotor of een Sports Tourer.

Is de motor voor jou vooral vrijheid? Mijd je bij voorkeur de snelweg en wil je genieten van de omgeving en de geuren van drogend gras en bloesem opsnuiven? En heb je eigenlijk een hekel aan regen en kou? Maar wil je ook zo nu en dan wel even gas kunnen geven en de euforie beleven van de acceleratie en de power?

Dan ben je meer het type voor een wendbare Naked bike of een Cafe Racer.

Dennis en zijn motor zijn onafscheidelijk: ‘Zolang ik motor kan rijden, zal ik het doen’. Lees hier zijn hele verhaal.

Het avontuur opzoeken? Rijden over slingerende bergwegen? Intens kunnen genieten van hele dagen rijden, een soepel optrekkende motor en achter elkaar van bocht naar bocht swieren? Een spat regen of slecht weer voor lief nemen, omdat de beloning van het toeren op de motor daartegen opweegt?

Dan ben je meer het type voor een toermotor met kuip en koffers (vakantie) of een Adventure bike

Is een motor voor jou strand, zon, zee en flaneren? De boulevard als ultieme catwalk om in een rustig tempo zoveel mogelijk de ogen van voorbijgangers op je gericht te krijgen? Van mensen die kicken op het geluid van de uitlaten en het blinkende chroom op tank, motorblok en wielen? Liever dat dan lange tochten waar niemand je ziet?

Dan ben je het type voor een Custom bike of een motor met retrostyling: een Modern Classic

Motorrijden is beleving en passie. Waar geluid, mechaniek en uiterlijk de zinnen prikkelen. Het gaat je niet alleen om pure snelheid, maar vooral ook om kwaliteit, lifestyle en stoere looks? Liever een lederen jack, een spijkerbroek en een pothelm dan een leren motoroverall of combipak van stof met Gore-Tex?

Kijk dan is naar een motor uit het genre Scrambler, Cafe Racer of Modern Classic

Lange tochten zijn leuk. Een keertje naast het asfalt, ook prima. Flink wat bagage kunnen meenemen, dat wil je ook. En rechtop zitten en enige mate van comfort als het weer zich van een mindere kant laat zien. Daarbij moet de motor inzetbaar zijn voor woon-werk rijden, waarbij je soepel tussen een file door wilt rijden.

Dan ben je het type voor een allrounder zoals een Adventure bike, Allroader of Scrambler

Let op: afhankelijk van je leeftijd en rijbewijs mag je vaak nog niet op alle motoren rijden. Check welke motor rijbewijzen er zijn en waar je op mag rijden met welk rijbewijs.

Nog meer inspiratie ...

10 tips om veilig de weg op te gaan met een motor

Op de motor stappen betekent genieten. Maar het is ook belangrijk om te genieten op een veilige manier. ...

De motor als mobiliteitsoplossing

Het wordt steeds drukker in Nederland. Files zijn meer regel dan uitzondering. Ook in steden neemt de drukte ...

Waar kan ik een motorrijbewijs halen?

Leuk, je wilt graag een motorrijbewijs gaan halen. Alleen waar moet je nu precies beginnen? Waar kun je ...