Ontdek alles over de verschillende motorrijbewijzen

Welke motorrijbewijzen zijn er? En op welke motoren mag je met welk rijbewijs rijden? Hier vind je alle antwoorden.

De theorie voor je motorrijbewijs

Laten we de stappen voor het behalen van je motorrijbewijs even kort op een rij zetten. Allereerst is het slim om je theorie te halen bij het CBR. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig. Na het behalen van je theorie heb je dus 1,5 jaar de tijd om je motorrijbewijs te halen.

AVB

Na het volgen van enkele lessen op een afgesloten terrein moet je het examen AVB (Algemene Voertuig Beheersing) voltooien. Je mag onder meer een snelle slalom, achtje draaien, een noodstop, keren en lopen met de motor verwachten. Het AVB-examen duurt 20 minuten en moet je eerst halen om met het lessen op de openbare weg te mogen beginnen.

AVD

Na het AVB-examen kunnen de lessen op de openbare weg beginnen. De AVD (Algemene Verkeers Deelneming) staat dan voor de deur. Het AVD-examen duurt 55 minuten en vormt de finaletoets. Als je hiervoor slaagt kun je je rijbewijs bij de gemeente ophalen. En dan begint de pret pas echt!

Eigen Verklaring

Je hebt voor het praktijkexamen een Eigen Verklaring en een geldig theoriecertificaat motor- of autorijbewijs nodig. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig. Begin dus niet te vroeg met je theorie.

Verschillende motor rijbewijzen

Weet dat er verschillende rijbewijzen zijn, te weten rijbewijs A1, A2 en A. Waarom bestaan deze verschillende rijbewijzen? Om te voorkomen dat iemand op achttienjarige leeftijd op een motorfiets met 200 pk stapt. Dit zijn de regels per rijbewijs.

Motorrijbewijs A1

Rijles: vanaf 17 jaar
Theorie-examen: vanaf 17 jaar
Praktijkexamen: vanaf 18 jaar
Dit mag je rijden: je mag met een A1-rijbewijs een motor van maximaal 125 cc, een maximaal vermogen van 11 kW en maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht besturen. Een elektrische motorfiets mag ook, zolang de vermogensgrens maar niet wordt overschreden. Ook mag je een gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW vermogen besturen.

Motorrijbewijs A2

Rijles: vanaf 20 jaar (of 19 jaar als je al een A1-rijbewijs hebt)
Theorie-examen: vanaf 17 jaar. Als je al een A1-rijbewijs hebt, heb je geen theorie nodig.
Praktijkexamen: vanaf 20 jaar. Als aanvullende eis voor het halen van het praktijkexamen A2, geldt dat je twee jaar in het bezit moet zijn van een A1-rijbewijs.
Dit mag je rijden: met een A2-rijbewijs mag je een motor met een maximaal vermogen van 35 kW en maximaal 0,2 kW per kilo ledig gewicht besturen. Ook mag de motor niet afgeleid zijn van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen.

Motorrijbewijs A

Voor het volwaardige A-rijbewijs zijn er extra strenge eisen en veel meer regels. Daarom zetten we alles even in een handig overzicht.

Beginner

Minimum leeftijd rijles: 21 jaar
Minimumleeftijd theorie-examen: 17 jaar
Minimumleeftijd praktijkexamen(s): 24 jaar
Rijbewijs: A

Beginner

Minimum leeftijd rijles: 21 jaar
Minimumleeftijd theorie-examen: 17 jaar
Minimumleeftijd praktijkexamen(s): 21 jaar
Rijbewijs: A met code 80

Doorstromer, maar nog geen 2 jaar in het bezit van rijbewijs middelzware motor (A2)

Minimum leeftijd rijles: 21 jaar
Minimumleeftijd theorie-examen: geen theorie nodig
Minimumleeftijd praktijkexamen(s): 21 jaar
Rijbewijs: A met code 80

Doorstromer en minimaal 2 jaar in het bezit van rijbewijs middelzware motor (A2)

Minimum leeftijd rijles: 21 jaar
Minimumleeftijd theorie-examen: geen theorie nodig
Minimumleeftijd praktijkexamen(s): 22 jaar
Rijbewijs: A

Code 80: Met een code 80 mag je de eerste twee jaar alleen op zware motoren met drie wielen rijden. Na twee jaar vervalt de aantekening code 80 en mag je op alle zware motoren rijden. Ben je nog geen 24 als de code vervalt, dan moet je bij je gemeente een nieuw motorrijbewijs aanvragen zonder de aantekening.

Dit mag je rijden: met een A-rijbewijs mag je een motor met onbeperkt vermogen besturen, maar ook een gemotoriseerde driewieler met meer dan 15 kW. Overigens mag je met een B-rijbewijs – behaald voor 2013 – ook met een volwaardige driewieler rijden.

Nog meer inspiratie ...

10 tips om veilig de weg op te gaan met een motor

Op de motor stappen betekent genieten. Maar het is ook belangrijk om te genieten op een veilige manier. ...

De woon werk motor: een ideale oplossing?

Ben je de files zat? Het zou zomaar kunnen dat een motor voor jou de ideale oplossing is ...

Waar kan ik een motorrijbewijs halen?

Leuk, je wilt graag een motorrijbewijs gaan halen. Alleen waar moet je nu precies beginnen? Waar kun je ...