Meer motorrijbewijzen
1,5 miljoen Nederlanders hebben een motorrijbewijs. Dit zijn in toenemende mate 50-plussers. Begin 2014 was ruim de helft van de motorrijbewijsbezitters 50 jaar of ouder, begin 2019 waren dat er 6 op de 10. Dat komt neer op 868.000 motorrijbewijshouders. Tevens is er ook een positieve stijging van vrouwen die op de motor stappen. In 2018 hebben meer mensen dan ooit een motorrijbewijs gehaald. De belangstelling voor de motor groeit, wat je ook kunt afleiden van de stijgende motorfietsverkopen vorig jaar en in de eerste helft van 2019. Sterker nog: de afgelopen twintig jaar is het aantal motorfietsen in Nederland verdubbeld.
Zonder stress tussen de file door!
Verreweg de meeste motorrijbewijshouders rijden bij voorkeur bij mooi weer en in het weekeinde. Een aantal daarvan pakt de motor voor een vakantie of een lang weekeinde met vrienden. Een auto- en motorrijbewijs zijn in die zin een prima combinatie. Er is echter nog meer profijt uit die combinatie te halen door op de motor te stappen om tussen de file door te rijden. Het scheelt tijd. Bij veel file kan dat op een afstand van 50 kilometer een half uur winst opleveren. Plus minder stress, omdat je met de motor vrijwel altijd kunt blijven rijden. Zelfs bij een file van vijf kilometer ben je zo voorbij. Dus wat kies jij? De motor of auto?
Maar als het nat en koud is?
Regen hoeft geen excuus te zijn. Er is tegenwoordig goede en waterdichte kleding. Bovendien komt het niet eens zo heel vaak voor dat het dagen achter elkaar regent en je dus in de ochtend en de avond druppels moet trotseren. Motorkleding met wintervoering houdt je ook warm en dat zit wel zo comfortabel. Ook verwarmde handschoenen, handvatten en bodywarmers verhogen het comfort. Maar ook als je alleen op droge dagen met de motor de spits in gaat, dan boek je al veel tijdwinst en draag je dus bij aan vermindering van files.
Wist je dat motorrijden steeds veiliger wordt? Bekijk hier wat onze experts daarover zeggen.
Rijbewijs halen, wat en hoe?
Het halen van een motorrijbewijs begint met bijzondere verrichtingen. Op een afgesloten terrein leer je bochten maken bij lage snelheid, achtjes draaien en goed remmen. Je doet er apart examen voor, voordat je lessen krijgt in het verkeer op de openbare weg. En ja, ook voor een motorrijbewijs moet je een apart theoriecertificaat behalen. De theorie verschilt van die voor het autorijbewijs. Tegenwoordig zijn er verschillende categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Het type rijbewijs dat je kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor waar je op rijdt, van je leeftijd én van je ervaring. Hoe dit precies zit kan een goede rijschool je vertellen. Deze informatie kun je ook vinden via motorplatform.nl/over-ons/rijbewijs of bekijk het hier.
Overtuigd? Doe de kieswijzer en ontdek wat voor soort motorrijder jij bent!