Veilige én mooie motorkleding in vijf stappen

Vind veilige en mooie motorkleding voor elk seizoen aan de hand van deze handige stappenlijst en ga veilig en in stijl op pad.

Veilig en toch in stijl op pad | Vind geschikte motorkleding voor elk seizoen

Droom je ervan om met je eigen motor lekker te toeren over dijkweggetjes? Of heb je avontuurlijkere plannen als je eenmaal je rijbewijs en je motor hebt? Bijvoorbeeld een motorvakantie naar Noorwegen. Let goed op dat je mooie motorkleding kiest, die ook veilig is en comfortabel zit.

In vijf stappen op weg naar geschikte motorkleding

Stap 1: kies je type motor

Welk type motor wil je gaan rijden. Wordt het een toermotor, een modern classic of een supersporter. Het maakt nogal wat verschil of je rechtop zittend en goed beschermd door een grote kuip in een beheerst tempo kilometers gaat maken, of dat je vol in de wind zit of in een sterk voorovergebogen positie op een sportmotor.

Nog geen idee wat bij jou past? Doe hier de kieswijzer en ontdek wat voor soort motorrijder jij bent! 

Stap 2: sportieve rijder of tour je liever?

Ben je een sportieve rijder op een supersporter? Dan heb je mooie motorkleding nodig die niet knelt als je zo voorover op de motor zit, met je knieën hoog opgetrokken vanwege de hogere voetsteunen. Maar staand naast je motor zie je er dan niet bepaald charmant uit, want dan lubbert het pak bij ellebogen, zitvlak en rug. Zit je rechtop, achter een kuip, dan zijn een niet al te dikke motorbroek en een motorjack prima. Bij veel toerkleding kun je voor kouder weer een voering inritsen en bij warm weer de ventilatiegaten openritsen. Een waterdichte, ademende laag (zoals Gore-Tex) is aan te bevelen. Op een modern classic motorfiets is klassiek ogende motorkleding passend, zoals een jack van leer en een broek van spijkerstof met een laag kevlar als bescherming. Oogt heel cool, maar is ook koel bij kou of regen. Dus eigenlijk alleen geschikt voor rijden met mooi weer. Of je neemt er een regenpak bij.

Stap 3: valprotectie

Draai je het gas het liefst flink open om de kick te voelen als je uit een bocht accelereert of leg je de kilometers vooral op de snelweg af? Een ding geldt voor iedereen: vallen wil je niet, maar als het toch gebeurt, dan ben je met mooie motorkleding voorzien van valprotectie het best beschermd tegen kwetsuren. Let daarbij wel op dat er verschillende gradaties zijn van protectoren. Bij hoge snelheid op bijvoorbeeld de snelweg wil je niet dat je kleding klappert in de wind. Dat is knap irritant. Om dat te voorkomen heb je goed passende kleding nodig en het materiaal mag ook stevig zijn. Laat je daarover goed adviseren.

Lees ook: Wel eens gedacht aan een elektrische motor?

Stap 4. budget

Wat wil je of kun je uitgeven? Motorkleding is er in vele prijsklassen. Je kunt een goed jack kopen voor 150 euro maar er zijn er ook die richting duizend euro gaan. Reken er in elk geval op dat je voor een complete nieuwe outfit – dus een broek, een jack, een helm, handschoen en laarzen of schoenen – minimaal duizend euro moet neertellen.

Stap 5: mooie motorkleding, maar wel lekker praktisch

De finetuning! Wil je een motorpak dat je over je gewone kleding kunt dragen. Liever leer of juist stof? Wil je uitneembare of verstelbare protectoren? En wil je veel zakken of juist niet? Als je de kleding van je voorkeur hebt gevonden, stap dan in de motorzaak even op de motor die je gaat kopen of waarop je straks wilt gaan rijden. Dan voel je direct of het jack, de broek of het complete pak ook dan op je lijf gesneden is. En of je er dan ook trendy uitziet in je mooie motorkleding.

Meer inspiratie opdoen? Bekijk hier de ervaringen van andere motorrijders.

Nog meer inspiratie ...

De motor: praktisch, zuinig en fun

De motorfiets wint steeds meer aan populariteit. De reden laat zich raden: de filedruk neemt toe en dus ...

Waar kan ik een motorrijbewijs halen?

Leuk, je wilt graag een motorrijbewijs gaan halen. Alleen waar moet je nu precies beginnen? Waar kun je ...

De motor als mobiliteitsoplossing

Het wordt steeds drukker in Nederland. Files zijn meer regel dan uitzondering. Ook in steden neemt de drukte ...