De woon werk motor: een ideale oplossing?

Ben je de files zat? Het zou zomaar kunnen dat een motor voor jou de ideale oplossing is voor je woon-werkverkeer. Welke voordelen biedt een motor precies? Zijn er nog zakelijke voordelen, zoals lagere bijtelling? En welke motor moet je dan kiezen? In dit artikel geven we antwoord op zo veel mogelijk vragen.

De vraag naar individuele mobiliteit is door de pandemie flink toegenomen. Het openbaar vervoer wordt gemeden en ook in de auto reizen collega’s minder vaak samen naar het werk. Alleen reizen geeft misschien een prettig gevoel, maar het levert ook een probleem op: meer file. Al die individueel reizende forenzen zitten namelijk niet meer compact samen in één trein, bus of auto, maar in individuele auto’s. Dat neemt nogal wat extra ruimte in.

De motor kan een belangrijke oplossing zijn voor het fileprobleem. Het grote voordeel voor jezelf is dat je nog steeds individueel onderweg bent, maar daarbij wel (met gepaste snelheid natuurlijk) tussen de rijen auto’s door kunt rijden. Dat scheelt een hoop wachten. Er is ook een voordeel voor het verkeer in het algemeen: je neemt met een motor een stuk minder ruimte in op de weg. Het ligt dus voor de hand dat van een auto overstappen naar een motor file vermindert.

Motor voor woon werkverkeer

Er zijn ook financiële voordelen. Zo is de gemiddelde motorfiets voordeliger in aanschaf dan de gemiddelde auto. Ook betaal je vaak minder wegenbelasting. Op het gebied van brandstofkosten heb je misschien wel het grootste voordeel. Het gemiddelde verbruik van een motor is een stuk lager dan dat van een auto. Een laatste kostenvoordeel is dat je op veel plekken gratis kunt parkeren met een motor, al is het maar omdat hij soms niet eens op een parkeerplaats hoeft te staan.

Bagage motor

Op de motor kan je minder bagage meenemen dan in de auto, maar juist voor woon-werkverkeer maakt dat niet uit. Op weg naar het werk heb je vaak niet veel bij je. Moet je toch spullen meenemen, dan passen die bijna altijd in de bagagekoffers, die voor de meeste motorfietsen leverbaar zijn. Bovendien zijn er nog legio andere bagagemogelijkheden verkrijgbaar, zoals zadeltassen, tanktassen of topkoffers.

Bijtelling motor van de zaak

We hadden het al even over de financiële voordelen. Wist je al dat een motor van de zaak financieel erg aantrekkelijk kan zijn? Of je (zelfstandig) ondernemer bent of medewerker van een groter bedrijf: verschillende kosten rondom de motor zijn aftrekbaar voor de winstbelasting van de onderneming.

Net als voor auto’s is er ook een bijtelling voor de motor. In tegenstelling tot bij auto’s, geldt voor een motor van de zaak geen standaard percentage. Ook hoef je geen kilometerregistratie bij te houden. In plaats daarvan leg je het aantal kilometers dat je rijdt en een kilometerprijs vast. Bij de lease motor is dat handig uit te rekenen aan de hand van de vaste leaseprijs. Bij een zakelijk gebruikte privé motor is de rekensom iets ingewikkelder. Een voordeel daarbij is wel dat de gereden kilometers dus niet exact bijgehouden hoeven te worden, als het voor de belasting maar een aannemelijk aantal is.

Beste woon werk motor

Overtuigd om het woon-werkverkeer voortaan met de motor te doen? Als je nog geen motorfiets hebt, moet je er één gaan kiezen. Maar welke? Het is lastig om een specifieke motor of zelfs maar een specifieke soort aan te raden. Je moet voor jezelf bepalen wat voor soort motor bij je past. Denk er wel aan dat je bij woon-werkverkeer met de motor vaak in druk verkeer rijdt. Een wendbaar model is dus aan te raden, net als een motor die niet al te breed is. Wel zo handig als je in de file tussen de rijen auto’s door rijdt. Is de afstand tussen je woonadres en je werk binnen de actieradius van elektrische motorfiets? Dan is een motorfiets met elektrische aandrijving misschien ook een goede optie zijn. Elektrische motorfietsen bieden niet alleen fiscale voordelen rondom de bijtelling en investeringsaftrek, maar kennen ook unieke rijeigenschappen zoals direct beschikbaar koppel. Bovendien stoten elektrische motorfietsen geen CO2 uit en kennen ze lagere onderhoudskosten door minder bewegende delen. Maar het belangrijkste is nog wel dat je kiest voor een motor die bij je past. Kun je bijvoorbeeld goed met beide voeten op de grond en kun je een fijne zitpositie aannemen? Kies voor een motor die past bij jouw lengte en lichaamsbouw. En tot slot, neem een motor die past bij jouw ervaring. Een te grote of een te krachtige motor kan er namelijk voor zorgen dat je minder zeker op de motor zit, wat niet fijn is en bovendien niet bijdraagt aan je eigen veiligheid!

Nog meer inspiratie ...

Elektrische motor: weinig onderhoud en geen geluid

De elektrische motor is niet alleen goed voor het milieu. Elektrsiche motorrijden brengt nog veel meer voordelen! Ontdek ...

De motor als mobiliteitsoplossing

Het wordt steeds drukker in Nederland. Files zijn meer regel dan uitzondering. Ook in steden neemt de drukte ...

Ontdek alles over de verschillende motorrijbewijzen

Welke motorrijbewijzen zijn er? En op welke motoren mag je met welk rijbewijs rijden? Hier vind je alle ...