Elektrische motor: weinig onderhoud en geen geluid

De elektrische motor is niet alleen goed voor het milieu. Elektrsiche motorrijden brengt nog veel meer voordelen! Ontdek ze hier.

De eerste elektrische motor ging in ons land in 2013 in de verkoop. De motorfietsen waren wel duurder dan exemplaren met een verbrandingsmotor, maar dankzij investeringsaftrekregelingen Mia en Vamil konden bedrijven destijds al voor iets meer dan vier mille een elektrische motor inzetten. Samen met de paar euro aan stroom per keer laden en het geringe onderhoud is elektrisch rijden ook gewoonweg aantrekkelijk.

De elektrische motor: stil en snel!

Het geluid? Fluisterstil zijn ze! Je hoort hooguit een licht zoemend geluid. Ze klinken niet als een benzinemotor. Gezien de groeiende belangstelling voor elektrische motorfietsen is er in elk geval een categorie motorrijders die geen probleem heeft met het andere geluid. Een elektrische motorfiets rijdt namelijk heel fijn. En dankzij het hoge koppel trekken ze zeer vlot op. Met de krachtigste zit je bijvoorbeeld binnen 3 seconden op de 100 km/uur. Bij de meeste modellen is schakelen niet nodig.

Check hier op welke motorfietsen je mag rijden met een rijbewijs A1.

Onderhoud? Vergeet het maar

Onderhoud aan een elektrische motorfiets is nauwelijks nodig. Er zijn geen kleppen die moeten worden gesteld. Olie verversen is ook niet nodig en er is ook geen koelvloeistof. De remmen slijten door het afremmen op de motor minder snel. Wisselen van bougies is niet nodig. Een brandstofsysteem is er niet, dus ook dat scheelt inspectietijd. En vervangen van olie- en luchtfilters kun je ook wegstrepen.

Actieradius elektrische motor nu al meer dan 350 km

De actieradius van de nieuwe elektrische motorfietsen is flink. Met de nieuwste modellen kun je tot 350 km in de stad afleggen of 180 km op de snelweg. De exacte laadconditie en het realtime energieverbruik tijdens het rijden is bij elektrische motorfietsen af te lezen op digitale displays.

Hoe lang gaat de batterij mee?

De afgelopen paar jaar is de levensduur van de batterijen toegenomen. Het zijn lithium-ion-accu’s met een geavanceerd managementsysteem. Ook goede koeling van de batterijcellen draagt daaraan bij.

Prima voor dagelijks gebruik en woon-werkverkeer

Bij de keuze voor een elektrische motor die het best bij je past, is het belangrijk te weten hoeveel je meestal op een dag rijdt. Een elektrisch aangedreven motor is met name interessant voor kortere ritten in de stad en voor woon-werkverkeer. Voor het maken van lange toertochten het op vakantie gaan is de actieradius niet voldoende. Tenzij je de laadtijd wil benutten om uitgebreid te pauzeren en wat te eten.

Wat voor motor past bij jou? Laat je inspireren door de verhalen van deze motorrijders.

Nog meer inspiratie ...

De woon werk motor: een ideale oplossing?

Ben je de files zat? Het zou zomaar kunnen dat een motor voor jou de ideale oplossing is ...

Wat zijn de kosten om motor te gaan rijden?

Leuk, je wilt graag een motorrijbewijs gaan halen. Alleen waar moet je nu precies beginnen? Waar kun je ...

Waar kan ik een motorrijbewijs halen?

Leuk, je wilt graag een motorrijbewijs gaan halen. Alleen waar moet je nu precies beginnen? Waar kun je ...