Motorrijden in de regen? Natuurlijk!

Jij laat je toch niet tegenhouden door een klein beetje regen? Ontdek waarom je niet moet stoppen met motorrijden in oktober.

Motorrijden kent veel voordelen

“45 minuten vertraging op de A27 van Breda richting Utrecht” of “Het verkeer op de A10 rond Amsterdam staat helemaal vast”, hoe vaak hoor je deze berichten niet op de radio voorbijkomen? Het is altijd druk op de Nederlandse wegen. Er is simpelweg te veel verkeer. Een teken van welvaart en een bloeiende economie, maar het is ook frustrerend als je achteraan moet sluiten en geen kant op kunt. De motor is daarom een steeds interessanter voertuig voor de Nederlandse wegen.

Geen last van file met de motor

Op de motor heb je van al die files eigenlijk geen last. Je kan er met een beperkt snelheidsverschil eenvoudig tussendoor rijden en kunt daardoor weer snel je weg vervolgen. Op jaarbasis kan dat enorm veel tijdwinst opleveren.

Daarnaast is motorrijden ook een stuk voordeliger dan rijden in een auto. De aanschafprijzen van motoren liggen een stuk lager, de wegenbelasting valt voordeliger uit (ongeveer 30 euro per kwartaal) en bij rustig gebruik van de motor haal je met gemak een verbruik van 1 op 20 of zelfs 1 op 25. Sommige motoren halen zelfs 1 op 30. Kortom: je haalt veel meer kilometers uit één liter benzine en bent dus goedkoper uit als het om brandstofkosten gaat. Dat een motor in aanschaf stukken goedkoper is dan een auto is natuurlijk mooi meegenomen.

Motorrijden in de regen

Allemaal leuk en aardig, maar motorrijden in de regen is natuurlijk geen pretje. Ook dat valt alles mee, want motorkleding is tegenwoordig van zo’n hoog niveau dat je niet snel meer nat wordt. Neem dan wel motorkleding met Gore-Tex-technologie. Die kleding is wel wat duurder, maar je hebt er veel meer plezier van. Met Gore-Tex-kleding ben je extra beschermd tegen waterdruppels en kom je nagenoeg droog aan op je eindbestemming. Gore-Tex-stof is sterk, houdt water tegen en ademt via microscopisch kleine poriën die als sluisdeurtjes zweet naar buiten laten, maar regen tegenhouden. Dat maakt motorrijden in de regen een stuk aangenamer! Tip: Zorg ervoor dat je – als je het hele jaar doorrijdt – verschillende outfits hebt, zodat je motorpak na een stevige stortbui de tijd krijgt om te drogen.

Lees eerst deze tips om goed voorbereid op pad te gaan in de regen.

Aanpassingsvermogen bij motorrijden in de regen

Het hele jaar rijden vraagt ook om aanpassingsvermogen. Want motorrijden in de regen vraagt natuurlijk om een andere rijstijl. De gripmarges zijn anders en ook je remweg is langer. Overigens raden we rijden in de sneeuw af. Het val- en ongelukrisico is dan simpelweg te groot. Is de weg sneeuwvrij, dan valt er prima te rijden. Zorg er dan wel voor dat je je motorfiets optimaal tegen pekel beschermd.

Tip: volg een voortgezette motortraining en leer handelen in onverwachte situaties.

Gezond verstand

In de basis begint alles natuurlijk bij een gezond verstand en defensief rijden. Want feit blijft dat je op een motorfiets kwetsbaarder bent in vergelijking met andere voertuigen. Wie zijn eigen grenzen kent en het verkeer perfect aanvoelt, kan probleemloos het hele jaar door genieten van het rijden op de motor. Want leuk is het zeker.

Nog meer inspiratie ...

Tips om diefstal van je motor te voorkomen

Bang dat jouw motor wordt gestolen? Dat hoeft niet langer. Met deze tips kun je diefstal van jouw ...

Het vizier van je motorhelm: dit is er mogelijk

Motorhelmen heb je in diverse soorten en maten, maar dat geldt ook voor het vizier. Diverse kleuren, opties ...

De motor: praktisch, zuinig en fun

De motorfiets wint steeds meer aan populariteit. De reden laat zich raden: de filedruk neemt toe en dus ...