Je mobiele telefoon op de motor: ideaal voor navigatie

Afleiding in het verkeer door je mobiele telefoon op de motor te gebruiken, is het laatste wat je wilt. Toch kun je je telefoon prima gebruiken op de motor.

Navigeren met je mobiele telefoon op de motor

Smartphones zijn tegenwoordig een perfect middel om mee te navigeren. Het is dan wel belangrijk dat een smartphone niet voor afleiding zorgt op de motor. Gelukkig bestaan er handige waterdichte houders voor smartphones. Er is keuze uit universele smartphonehouders of uit merk- en typegebonden houders. Bevestig de houder aan je stuur, klik de smartphone in het waterdichte frame en je kunt eenvoudig je navigatie gebruiken. Zorg er wel voor dat je nog vóór de rit de navigatie-instructies invoert, zodat je dat niet tijdens het rijden hoeft te doen. Want nogmaals: afleiding moet je voorkomen.

Mobiele telefoon op de motor, niet altijd slim

n auto’s zijn infotainmentsystemen steeds vaker geschikt voor Apple CarPlay en Android Auto. Die systemen komen op termijn ook naar de motorfiets. De Honda Goldwind is als een van de eerste motorfietsen al geschikt voor Apple CarPlay. Dankzij een systeem als Apple CarPlay is het kinderlijk eenvoudig om de telefoonfuncties onderweg te bedienen. Toch is een systeem als Apple CarPlay niet noodzakelijk om volop te genieten van je smartphone op de motorfiets. Want met een headset met bluetooth-connectiviteit kun je naar muziek luisteren, gesproken navi-instructies beluisteren en eventueel gesprekken aannemen. Verstandig is dat laatste overigens niet, want het aannemen van telefoontjes via de headset op de motor zorgt voor afleiding en dat is niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid.

Routes inladen

Bovendien zijn er diverse apps beschikbaar die speciaal voor motorrijders zijn ontwikkeld. Vaak gaat het om navigatie-apps, de ene app is gratis, de andere app kost wat geld. De functies verschillen per app. De wat meer geavanceerde apps zijn zelfs geschikt voor het inladen van routes; handig als een motorweekend voor de deur staat. Heb jij een tour gepland? Check hier het motorweer.

Batterij onderweg opladen

En die batterij dan? Tja, daar moet je natuurlijk rekening mee houden. Wie de navigatiefunctie op zijn smartphone gebruikt, zal merken dat de batterij sneller leeg raakt. Echte batterijvreters zijn de positiebepaling in je telefoon en de helderheid van het display. Voor een snelle en duidelijke afleesbaarheid van je display is de helderheid van essentieel belang. Om de batterij van je smartphone onderweg op te laden is het een aanrader om een USB-stroompunt op je motor te maken. Vaak is dat maar een kleine aanpassing en het kost niet heel veel geld.

Focus en veiligheid

Overweeg je het gebruik van een mobiele telefoon op de motor? Ga dan goed bij jezelf na of jouw concentratie hieronder lijdt. Rijd jij fijn op muziek? Lekker doen! Maar overweeg wel om inkomende oproepen automatisch te negeren. Dit geldt natuurlijk voor alle weggebruikers, en niet alleen voor motorliefhebbers.

Nog meer inspiratie ...

Wanneer is motorkleding goedgekeurd?

Motorkleding beschermt je tegen weer en wind, voorkomt pijnlijke schaafwonden bij een val en vermindert de kans op ...

Het vizier van je motorhelm: dit is er mogelijk

Motorhelmen heb je in diverse soorten en maten, maar dat geldt ook voor het vizier. Diverse kleuren, opties ...

Gehoorbescherming op de motor is cruciaal

Op de motor loop je al in 7 minuten gehoorbeschadiging op. Lees hier over gehoorbescherming op de motor, ...