De motor: praktisch, zuinig en fun

De motorfiets wint steeds meer aan populariteit. De reden laat zich raden: de filedruk neemt toe en dus zoeken mensen naar geschikte mobiliteitsoplossingen. De motor is niet alleen alle files te slim af, maar is ook ideaal voor woon-werkverkeer. En natuurlijk voor plezierritten. De motor is misschien wel het meest veelzijdige vervoermiddel ooit, maar hoe kan dat?

Met de motor door de file rijden

In het leven is het belangrijk om te genieten en wil je niet al teveel tijd spenderen aan wachten. De motorfiets leent zich daar perfect voor en dat heeft natuurlijk vooral te maken met efficiëntie en tijdwinst. Zo zijn files geen enkel probleem met een motorfiets. Met gepaste snelheid rijd je namelijk vrij eenvoudig langs alle auto’s, bussen en vrachtauto’s. Zo ben je minder lang onderweg en dat is handig als je bijvoorbeeld op tijd wilt zijn voor die ene belangrijke afspraak.

Waarom motor rijden?

Daarnaast is motorrijden ook ongelofelijk plezierig. Niet alleen voor woon-werkverkeer is een motor ideaal vervoer. Ook tijdens recreatieve ritten tovert een motor een big smile op je gezicht. Een motor geeft namelijk het gevoel van ultieme vrijheid. In de bocht hangen, de wind voelen, de omgeving verkennen, zo nu en dan een kopje koffie drinken op een terras; het leven kan mooi zijn.

Eenvoudig parkeren

Het parkeren van een motor is doorgaans eenvoudiger dan het parkeren van een auto. Een motorfiets neemt immers minder ruimte in beslag, waardoor dat ene krappe parkeerplekje net voldoende kan zijn om je tweewieler kwijt te kunnen. Formeel gezien is het niet toegestaan om een motorfiets te parkeren op het trottoir. Wel wordt dit in veel gemeenten oogluikend toegestaan, zolang de motor geen overlast veroorzaakt. Zoals in Amsterdam. Daar staat duidelijk vermeld dat motoren (bijna) overal gratis op het trottoir mogen staan. Doe dit natuurlijk wel op een manier dat andere mensen niet worden gehinderd.

Lage onderhoudskosten

Je profiteert ook van relatief lage onderhoudskosten. Dit laatste is overigens wel afhankelijk van het type motor. Want een machine met meer gevoelige techniek is duurder in onderhoud dan een model om lange afstanden mee te overbruggen. Onder de streep is een motorfiets stukken voordeliger dan een auto, op diverse fronten. Denk aan wegenbelasting, onderhoud en brandstofverbruik. Met een normale rijstijl is tussen de 20 en 25 kilometer op 1 liter benzine prima haalbaar. Op een motorfiets kun je probleemloos heel zuinig rijden. Hoeveel kilometer een motor kan afleggen? Dat verschilt natuurlijk per motorfiets, maar met een rustig gebruik zijn afstanden van 400 kilometer prima haalbaar. Goedkoop motorrijden is heel goed mogelijk.

Veilig onderweg

Wanneer je op een motor rijdt, ben je vaak extra scherp. Een goede eigenschap, want op een motorfiets ben je nu eenmaal kwetsbaarder dan wanneer je in een auto of bus zit. Om die reden ga je instinctief defensiever rijden. Dat wil zeggen dat je sneller bepaalde verkeersituaties inschat en ook eerder anticipeert op het overige verkeer. Je krijgt er als het ware een zesde zintuig bij en maakt vaker slimmere keuzes door verder vooruit te kijken.

Genieten van de rit

Een motor ‘op de zaak rijden’ kan ook. Dat kan zelfs heel voordelig en dus aantrekkelijk zijn. Bovendien kun je in een file vrij soepel tussen het andere verkeer doorrijden, waardoor het tijdsverlies beperkt blijft. Maar het belangrijkste om motor te rijden is het stukje genieten. Tijdens woon-werkverkeer, maar ook als je doordeweeks of in het weekend een dagje op pad gaat. De romantiek van motorrijden is immers ook het samen eropuit gaan: met partner of vrienden een dagje weg en gezellig een terrasje pakken, een weekje roadtrippen, op vakantie naar de zon of tijd doorbrengen met je vrienden van de motorclub. Als lid van een club kun je jouw hobby delen met andere motorrijders. Ga gewoon eens kijken bij een motorclub bij jou in de buurt. We halen het nog maar een keertje aan: de motor is misschien wel het meest veelzijdige vervoermiddel ooit. Het is sowieso een van de leukste manieren om je te verplaatsen, zakelijk én privé.

Nog meer inspiratie ...

BRAVOK: eerst controleren, daarna rijden

Wie zijn motorfiets sporadisch gebruikt, doet er verstandig aan om voor elke rit zijn machine even na te ...

De motor veiligheid blijft toenemen. Motorrijden is veiliger dan ooit

Slimme hulpmiddelen, betere banden en andere innovaties. De motor veiligheid van nu, is in niets te vergelijken met ...

Zoek je nieuwe motorkleding? Check hier de laatste motorpak innovaties

De ontwikkelingen van motorkleding hebben niet stilgestaan. Bekijk de laatste motorpak innovaties en scoor dat nieuwe motorpak! ...