Zoek je nieuwe motorkleding? Check hier de laatste motorpak innovaties

De ontwikkelingen van motorkleding hebben niet stilgestaan. Bekijk de laatste motorpak innovaties en scoor dat nieuwe motorpak!

Op het gebied van motorkleding is de afgelopen decennia veel gebeurd. Nieuwe materialen en vernuftige motorpak innovaties door fabrikanten hebben draagcomfort en veiligheid enorm vergroot. Je hoeft het niet meer koud te hebben of nat te worden bij regen, motorrijden kan het hele jaar. Bijzonder sterke stoffen, zoals Cordura of Kevlar, en geïntegreerde kunststof protectoren beschermen lijf en leden bij een onverhoopte glijpartij. Moderne motorpakken zijn echt een tweede huid! Lees hier alles over motorpak innovaties en waar je bij aanschaf van een nieuw motorpak op moet letten.

Hoe was het ooit: vooral leer

Een lederen motorpak was lange tijd de enige optie. Leer is sterk, in hoge mate bestand tegen doorschuren bij een val, houdt wind tegen en ademt, dus transpiratievocht kan naar buiten. Prima materiaal dus, maar niet bij regen. Een buitje overleef je wel, maar bij langer gespetter moet er een regenpak overheen. De motorpak innovaties van de laatste jaren zorgen ervoor dat je ook in de regen comfortabel kunt rijden op je motor. Of in elk geval: droog aankomt!

De meest bekende motorpak innovaties van de laatste jaren: Gore-Tex

De komst van Gore-Tex betekende een revolutie in de wereld van motorkleding. Deze stof is sterk, houdt water tegen en ademt via microscopisch kleine poriën die als sluisdeurtjes zweet naar buiten laten, maar regen tegenhouden. Elk motorpak van stof heeft tegenwoordig een binnenlaag van Gore-Tex of een vergelijkbaar materiaal. Deze slimme motorpak innovaties maken rijden prettig en comfortabel. Rij je veel, bijvoorbeeld dagelijks woon-werk, kies dan een pak waarin deze laag is gelamineerd. Zo’n pak kost meer, maar gaat langer mee en vooral: het blijft langer waterdicht.

Waarom leer?

Leer is en blijft een zeer goede optie als je vooral rijdt bij mooi- en droog weer. Het zit prettig, ventileert voldoende en is zeer veilig bij een val. Met een binnenlaag van Gore-Tex in het leren pak blijf je bovendien droog bij regen. Het nadeel is dat leer na verloop van tijd water opneemt. Het wordt dan een soort spons en dan duurt het een hele tijd voor het pak weer echt droog is. En reinigen van leer is ingewikkelder.

Motorpak innovaties: alles voor veiligheid

Op dit moment zie je de meeste innovatie bij motorkleding in de protectie. Uitneembare kunststof delen die als inwendige stootkussens schouders, ellebogen, heupen en rug beschermen. Ze vangen de kracht op bij een val en verminderen de kans op kneuzing en breuk. Eigenlijk hebben alle motorpakken inmiddels protectoren. Sportieve pakken, zoals lederen race-overalls, hebben vaak dikke protectie en ook een forse rugprotector als een soort ‘bult’. Zo’n pak zit alleen lekker op de motor. Er mee lopen is niet prettig, dan zitten de protectoren in de weg.

Retro trend

Een nieuwe trend is kleding met een retrolook. Dat zijn bijvoorbeeld leren jacks met een classic stijl, passend bij de diverse modern classics als de Scramblers van bijvoorbeeld Ducati, Triumph en BMW. Op zo’n moderne klassieker past ook een spijkerbroek. Geen probleem, want die zijn er voor motorrijden te kust en te keur, compleet met protectoren en/of een laag Kevlar aan de binnenkant om doorschuren tegen te gaan. Trouwens, zo’n denim broek voor de motor is heel lekker bij echt warm weer. Die zit veel luchtiger dan eentje van leer of van stof met Gore-Tex.

Kleding voor vrouwen

Ook een trend van de laatste jaren: kledingfabrikanten die rekening houden met de anatomie van vrouwen. Die bieden pakken, jacks en broeken, die toch belangrijk prettiger zitten voor de dames onder de motorrijders. Een goede zaak, want het aantal motorrijdsters groeit. Bovendien kijken de kledingfabrikanten niet alleen naar pasvorm, maar ook naar modieuze looks.

BELANGRIJKE TIP: pas de motorkleding altijd op je eigen motor om te zien of het nergens knelt of oncomfortabel zit.

Checklist: welke vragen kun je verwachten van motorkledingadviseurs

  • Hoeveel, hoe vaak en bij welke weersomstandigheden rij je?
  • Wat voor type motor heb je?
  • Wil je er ook mee kunnen lopen of alleen rijden?
  • Wil je het pak over je normale kleding heen kunnen dragen?
  • Heb je voorkeur voor stof of leer en in het laatste geval wel of geen Gore-Tex voering?
  • Mag het zwart zijn of voorkeur voor specifieke kleuren of kleurpatronen?
  • Wil je uitneembare en/of verstelbare protectoren?
  • Tot slot: wat is je budget?

Nog meer inspiratie ...

Motorrijden in de winter? Dat kan!

Het hele jaar van je motor genieten? Met deze tips kun je veilig motorrijden in de winter! Ontdek ...

Ontdek de mooiste motorroutes van Nederland

Van bochtige ritten in Twente tot een tour over de dijken langs de Rijn. We hebben een aantal ...

BRAVOK: Technische controle van je motorfiets

Wie met regelmaat op de motor stapt, doet er verstandig aan om zijn machine op diverse punten na ...