Hoe leer ik beter motorrijden?

Een dagje op 'herhaling': leerzaam en leuk

Een voortgezette rij-opleiding volgen is echt een aanrader! Steeds meer motorrijders doen dat, ook zij die al jaren het rijbewijs hebben. Waarom? Omdat ze beter en veiliger willen rijden. En omdat zo'n dagje op 'herhaling' gewoon leuk is. TIP! Doe eens een motortraining cadeau.

Omgaan met het onverwachte

Plotseling wisselt een auto voor je van rijstrook. Dat had je niet verwacht. Je remt net even te schielijk, je voelt je achterband glijden, het gaat nog maar net goed. Het is zo'n situatie waarin je hart meteen in de hoogste versnelling schiet. 'Verdraaid nog aan toe', denk je, 'waarom rem ik juist nu zo lomp?' Dat zijn precies de dingen die je afleert als je een voortgezette rij-opleiding volgt. Je leert goed te reageren op onverwachte situaties en niet onnodig in de problemen te komen. Én, veel verzekeraars geven je korting op de premie als je een VRO-certificaat hebt behaald. Het is namelijk een officieel erkend rijvaardigheidslabel.

Waar is een voortgezette rij-opleiding te volgen?

Wat kun je bij een voortgezette rij-opleiding verwachten?

Van een basistraining waarin het vooral gaat om betere beheersing van je motor en het afleren van ingeslopen gewoontes. Tot aan trainingen voor 'experts' op het circuit of een training die specifiek is gericht op 'bochten'. Er is veel te kiezen in de wereld van voortgezette rij-opleidingen. Vlot maar veilig motorrijden met een goede voertuigbeheersing en verkeersinzicht, geeft een fantastisch gevoel.

Jelinka heeft net haar motorrijbewijs: ‘ik kan dit gewoon, een heerlijk gevoel!’. Lees hier zijn verhaal.

Sliptraining op motor met zijwielen

Sliptraining op motor met zijwielen

Je kunt ook leren omgaan met listige situaties. Er zijn trainingen voor rijden in de regen en slipcursussen voor beginners en gevorderden. Dan leer je wat je moet doen als je motor in een slip raakt. Bij deze cursussen rij je met motoren met zijwielen. Het blokkeren van voor- en achterwiel wordt geoefend. Ook ervaar je het verschil tussen een motor met en zonder ABS.

Motorrijden in de bergen

Er zijn ook bergtrainingen. Je leert hoe je op bochtige wegen nog veiliger en vloeiender kunt rijden. Aspecten als positie op de weg, bochtentechniek, remmen bij hogere snelheden, kijktechnieken, gevaar zien, inhaaltechnieken komen aan bod. Leuk idee: je kunt de training combineren met een reis van meerdere dagen naar heuvelachtig of bergachtig gebied. Dat is trainen en genieten van motorrijden tegelijk.

Er zijn diverse plekken waar je voor voortgezette rij-opleidingen terecht kunt. Overigens kun je ook bij een aantal rijscholen aankloppen om daar de fijnere kneepjes te leren met je eigen motor. Het aanbod is kortom groot en dat geeft aan dat veel motorrijders graag op 'herhaling' gaan en veiligheid echt serieus nemen.

Terug