Tips om diefstal van je motor te voorkomen

Bang dat jouw motor wordt gestolen? Dat hoeft niet langer. Met deze tips kun je diefstal van jouw motor voorkomen!

Natuurlijk is het verstandig om je motor binnen te stallen met een geactiveerd stuurslot. Maar dat is slechts het begin. Er bestaan diverse middelen om jouw motorfiets tegen dieven te wapenen. Bekend zijn de kettingsloten, schijfremsloten en de vertrouwde alarminstallatie. Kettingsloten zijn zwaar en daardoor lastig mee te nemen, schijfremsloten zijn veel handzamer en aanzienlijk lichter. Ook het voertuigvolgsysteem duikt op in motorland. Zo kun je als je motorfiets gestolen is bijvoorbeeld via een app achterhalen waar die is. Toch moet je wel goed kijken wat je koopt, want motorverzekeraars stellen hoge eisen aan deze diefstalpreventiemiddelen.

ART-watte?

De meeste verzekeraars verplichten je om een ART categorie 4 goedgekeurd slot – of hoger – aan te schaffen. Koop dus geen kettingslot of schijfremslot zonder ART4-keurmerk, maar altijd een gecertificeerd slot. Gebruik het ART4-slot of hoger altijd als je de motorfiets parkeert. Indien de motor gestolen wordt en dit kettingslot is niet gebruikt, dan heeft de verzekeraar het recht om niet uit keren. Alles over ART goedgekeurde sloten vind je op www.stichtingart.nl.

Aanvullende beveiligingseisen om motor diefstal te voorkomen

Sommige verzekeraars hebben nog aanvullende beveiligingseisen. Zo moet de motorfiets bij voorkeur zijn gestald in een goed afgesloten ruimte. Is het niet mogelijk om de motor in een goed afgesloten ruimte te stallen? Zet je motorfiets dan uit het zicht vanaf de openbare weg en gebruik een goedgekeurd ketting- of beugelslot om je motor aan een ART-goedgekeurd muur- of grondanker te verbinden. Dit mag ook een aardvast object zijn.

Denk niet alleen aan de veiligheid van je motor, maar ook aan de veiligheid van jezelf. Bekijk hier de tips van onze experts.

Motor diefstal voorkomen

Als je motorfiets wordt gestolen en het blijkt dat je niet hebt voldaan aan bovenstaande scenario’s, dan kan dat in de papieren lopen. Je moet bijvoorbeeld de originele sleutels die bij de sloten horen kunnen overhandigen. Ook moet er zo snel mogelijk aangifte van de diefstal bij de politie worden gedaan. Kun je dat niet, dan keert de verzekeraar niet uit en kun je fluiten naar je centen. Zorg er dus voor dat je zaakjes op orde zijn, dan sta je stevig in je schoenen als iemand jouw motorfiets steelt. Hoe vervelend dat ook is, als je voldoet aan de gestelde voorwaarden sta je in ieder geval in je recht. Dus is jouw motor je lief en wil je diefstal van je motor voorkomen? Check dan meteen of je al je zaken op orde hebt.

Nog meer inspiratie ...

Is er een APK-keuring voor motoren of komt die?

De discussie of er een APK-plicht moet komen voor motoren is al jarenlang gaande. Motorfietsen met Nederlands kenteken ...

Het vizier van je motorhelm: dit is er mogelijk

Motorhelmen heb je in diverse soorten en maten, maar dat geldt ook voor het vizier. Diverse kleuren, opties ...

Zoek je nieuwe motorkleding? Check hier de laatste motorpak innovaties

De ontwikkelingen van motorkleding hebben niet stilgestaan. Bekijk de laatste motorpak innovaties en scoor dat nieuwe motorpak! ...