Gehoorbescherming op de motor is cruciaal

Op de motor loop je al in 7 minuten gehoorbeschadiging op. Lees hier over gehoorbescherming op de motor, terwijl je blijft genieten van de motor geluiden!

Beginnende motorrijders risicogroep

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar gehoorschade als gevolg van blootstelling aan windruis op de motor komt vaker voor dan je zou denken. Vooral beginnende motorrijders vormen een risicogroep, omdat ze de gevaren van rijden zónder oordoppen niet kennen. Rijden zonder oordoppen kan ernstige gehoorschade tot gevolg hebben. Op deze pagina lees je alles over gehoorbescherming op de motor.

Gehoorbeschadiging loop je op de motor al in slechts 7 minuten op

Voor elke motorrijder is het verstandig om gehoorbescherming, zoals motoroordoppen te dragen als je gaat rijden. Ook al ga je slechts enkele kilometers rijden, ook dan is het verstandig om oordoppen te dragen. Met een snelheid van 120 km/uur loop je al binnen 7 minuten kans op gehoorschade.

Voorkomen is beter dan…

Als je last van je gehoor krijgt, is het eigenlijk al te laat. Voorkomen is dus beter dan… Vul de rest zelf maar in. Een piep in je oren na een ritje is niet gezond, laat staan een blijvende piep. Dan is er eigenlijk al sprake van gehoorbeschadiging. En dat zou jammer zijn, omdat een deel van de kick van motorrijden nu juist het motor- en uitlaatgeluid is. Van die geluiden wil je natuurlijk zo lang je motorrijdt kunnen genieten. Draag daarom gehoorbescherming zoals motoroordoppen en geniet nog veel langer van je gehoor en van het rijden op je motor.

Benieuwd naar meer tips voor een comfortabele en veilige motorrit? Bekijk hier de tips van onze experts.

Alleen motorhelm beschermt niet voldoende

Denk niet dat je met alleen het dragen van een motorhelm voldoende beschermd bent tegen gehoorbeschadiging op de motor. Zelfs duurdere helmen bieden geen optimale gehoorbescherming. Draag daarom altijd behalve de verplichte helm ook een setje goede oordoppen. Wees niet bang dat je bepaalde opzwepende geluiden niet meer hoort. Motoroordoppen zijn namelijk zo ontwikkeld dat ze verkeersgeluiden doorlaten, maar de hinderlijke windruis die gehoorbeschadiging veroorzaakt, dempen. Ontwikkelaars passen daarvoor akoestische filters toe die alleen de schadelijke hoge tonen wegfilteren.

Universeel of op maat gemaakte gehoorbescherming voor op de motor

Gehoorschade genezen is onmogelijk. Nu je dat weet, kun je er helemaal niet onderuit om motoroordoppen te dragen. Universele oordoppen zijn niet eens zo duur. Vaak ben je een paar tientjes al klaar. Op maat gemaakte oordoppen sluiten nog beter aan op je oren, maar zijn logischerwijs wel iets duurder. Rij je veel op de motor? Dan zijn die custom made oordoppen best interessant, omdat je universele oordoppen na verloop van tijd toch moet vervangen.

Oorsuizen

Gehoorbescherming op de motor is een absolute must. Niet alleen voor je oren, maar ook voor je concentratie! Alle goedgekeurde oordoppen voorkomen oorsuizen. Daardoor kun je je beter concentreren op de weg en je raakt minder snel vermoeid op de motor. En dat is niet alleen voor jezelf maar ook voor andere weggebruikers veiliger. De oplossing is dus simpel: draag goede oordoppen en let bij de aanschaf van een motorhelm op hoeveel geluid een helm dempt. Hoe stiller de helm, des te beter.

Nog meer inspiratie ...

Ken jij alle regels voor motorrijden in de file?

Weet jij precies hoe je als motorrijder in een file tussen auto’s door moet rijden? Ontdek hier de ...

Wanneer is motorkleding goedgekeurd?

Motorkleding beschermt je tegen weer en wind, voorkomt pijnlijke schaafwonden bij een val en vermindert de kans op ...

Heb jij nog een veilige motorhelm? Zo kom je erachter!

Hoe fraai je helm na jaren nog oogt… check vóórdat je de weg op gaat, of je nog ...