Motorgeluid: plezier of plaag

De meeste motorrijders genieten van het geluid van hun tweewieler. Voor mensen die langs de bekende motorroutes wonen is datzelfde geluid vaak een plaag, met (dreigende) wegafsluitingen als gevolg. Hoe help je dat te voorkomen?

Aantal dB’s

Motorfietsen mogen de straat niet op zonder goedgekeurde uitlaat. Het standaard uitlaatsysteem voldoet aan alle wettelijke eisen, produceert niet al te veel decibels en is in principe perfect afgestemd op de krachtbron van jouw motorfiets. Hoeveel geluid jouw motor stationair bij een vastgesteld toerental mag maken, lees je op het VIN-plaatje dat meestal bij of op je balhoofd te vinden is. VIN staat voor Vehicle Identification Number. Geen VIN-plaatje? Doe dan de kentekencheck van de RDW.  Daar lees je ook hoeveel geluid jouw motor rijdend mag maken. Voor oudere motoren is het stationair gemeten maximum afhankelijk van de cilinderindhoud.

Andere uitlaat?

Met een andere uitlaat kun je je motorfiets net even krachtiger of mooier laten klinken. Zo’n vervangingsuitlaat moet natuurlijk aan dezelfde eisen voldoen als je standaardpijp. Toch zorgt een andere uitlaat vaak voor meer overlast. Hou daar rekening mee. Zit er een verwijderbare dB-killer in je uitlaat? Laat die dan alsjeblieft zitten. Zonder dB-killer rijden is strafbaar en je bent tot last voor anderen.

Simpele oplossing

Als je overlast voorkomt, help je ook om wegafsluitingen voor motorrijders te voorkomen. Hoe doe je dat? Heel simpel. Hou rekening met je omgeving. Ben je in de buurt van woningen, fietsers en/of ander verkeer, schakel dan tijdig op en rijd laag in toeren. Passeer je ruiters? Knijp je koppeling in en draai je gas dicht. Ze zijn je er dankbaar voor.

Open

Ook als je met een standaarduitlaat rijd, kan je voor overlast zorgen. Er staat zelfs een fikse boete op. Mag je dan niet meer genieten van de power van jouw motorfiets? Natuurlijk wel. Er zijn nog genoeg plekken waar je het gas behoorlijk open kan trekken, maar doe dit op een slimme en verstandige manier waarbij je voor anderen geen overlast veroorzaakt. Gaat dat je niet snel genoeg? Boek dan een circuitdag.


Om wegafsluitingen te helpen voorkomen heeft de Motorrijdersactiegroep (MAG) de campagne Te luid geluid is uit geïnitieerd. Wil je er meer over deze campagne weten, ga dan naar https://teluidgeluidisuit.nl/.

Nog meer inspiratie ...

Motorrijden in de winter? Dat kan!

Het hele jaar van je motor genieten? Met deze tips kun je veilig motorrijden in de winter! Ontdek ...

De motor: praktisch, zuinig en fun

De motorfiets wint steeds meer aan populariteit. De reden laat zich raden: de filedruk neemt toe en dus ...

Je mobiele telefoon op de motor: ideaal voor navigatie

Afleiding in het verkeer door je mobiele telefoon op de motor te gebruiken, is het laatste wat je ...