Redenen om weer op de motor te stappen

Motorrijden is een genot. Je bent een met de elementen, een met je machine en je voelt je vrij. Het is haast zonde om die motorfiets in de schuur te laten staan, want er zijn redenen genoeg om weer op de motor te stappen. Wie kunnen dat beter vertellen dan motorrijders zelf? We laten zeven motormuizen aan het woord.

Avontuur!

Duco Buijs gaat al 30 jaar op motorvakantie. Voor hem is motorrijden avontuur. “Op de bonnefooi maak je de mooiste dingen mee”, zegt hij. “Absoluut hoogtepunt was de 10-daagse rondreis door IJsland vorig jaar. Wat een land! Het heeft alles. Gletsjers, lavavelden, bergen en watervallen. Je maakt vier seizoenen mee in één dag en komt onderweg geen mens tegen.”

Het blijft kriebelen

Marjolein van den Busken heeft al sinds haar 19de haar motorrijbewijs, alleen komt ze door een huis en kinderen eigenlijk niet meer aan motorrijden toe. “Toch blijft het altijd kriebelen… Op de motor voel ik me zo krachtig. Dat moment dat je opstapt en de motor start, dat geeft zo’n kick. Van dat geluid krijg ik vlinders in mijn buik. Die snelheid, die wendbaarheid en dat vrije gevoel vind ik te gek!”

Sneller, zuiniger, meer vrijheid

Ronald Ashby stapte na 19 jaar weer op de motorfiets. De liefde voor motorrijden was toch te sterk. “Ik gebruik de motor 90 procent van de tijd voor woon-werkveer. Ik werk op Schiphol en als je met de auto gaat, moet je eerst op het personeelsparkeerterrein parkeren en dan nog een stuk met de bus. De motor zet ik gewoon voor de deur. Ik vind het heerlijk om weer motor te rijden. Het is sneller, zuiniger en je hebt meer vrijheid. Bovendien hebben motorrijders een hele andere mentaliteit. Ze rijden relaxter en kijken verder vooruit. Ik zit nu zelf ook heel anders in de auto, je houdt meer rekening met andere weggebruikers.”

Een sensatie

Dennis Vonk is een echte motorliefhebber. Hij en zijn motor zijn al 20 jaar onafscheidelijk. “Nog steeds gebruik ik de motor om naar werk te gaan, maar mijn grote passie is circuit rijden. Die sensatie en spanning als je in opperste concentratie over het circuit racet, dat geeft zo’n adrenalinekick! Motorrijden is ook praktisch. Je beweegt je makkelijk door het drukke verkeer en bij het stoplicht sta je altijd vooraan. Maar motorrijden is vooral heel leuk. Lekker buiten zijn, de wind in je gezicht en de machine die je onder controle moet houden. Ook krijg je meer van de omgeving mee. Op de motor zie je veel meer dan in de auto.”

Meer overzicht en inzicht

Jelinka van Huis is een kersverse motorrijdster. Ze vertelt met een grote glimlach: “Ik wilde al jaren mijn motorrijbewijs halen. Het leek me fantastisch om zelf motor te rijden en veel van mijn vrienden hebben een motor. In 2019 besloot ik er echt voor te gaan. Ik vond het best spannend en zat eigenlijk te wachten op het moment dat de echte angst zou komen. Ik dacht: zodra ik het eng vind, stop ik. Maar die angst kwam niet. Ik voelde me de hele tijd veilig en had vertrouwen in mezelf. Natuurlijk ben je kwetsbaarder op een motor, maar je hebt ook meer overzicht en inzicht. Je ziet zoveel meer dan in een auto en je bent je veel bewuster van je omgeving. Daardoor voel ik me juist veiliger.”

Weg met die files

Voor Sterre Vogelaar is de motorfiets het ideale vervoersmiddel om al die files te omzeilen. “Daar was ik wel klaar mee. Het is een ramp om met de auto vanuit mijn woonplaats Wilnis naar mijn werk in Amsterdam Oud-Zuid te komen. Eerst in de file naar Amstelveen, daar mijn auto parkeren en dan het laatste stukje met de bus. Met een motor sta ik in 20 minuten voor de deur.”

Stuk goedkoper

Ook Olivier Huizeling ziet de motorfiets als het ideale vervoersmiddel. “Mijn vader rijdt al zijn hele leven motor. Het lijkt me fantastisch om samen met hem en mijn broertje op motorvakantie te gaan. Een roadtrip door Amerika op de Harley is mijn ultieme droom. Ook in Nederland is er natuurlijk genoeg te ontdekken. Lekker toeren over de provinciale wegen of een dagje naar Zandvoort. Wat dat betreft wint de motor het voor mij op alle vlakken van de auto. Je staat nooit in de file, hebt altijd parkeerplek en bent een stuk goedkoper uit in zowel aanschaf- als benzinekosten. Bovendien is het een hele andere ervaring op de weg. Je zit heel rustig, voelt je vrij en hebt meer aandacht voor je omgeving.”

Kortom: redenen genoeg om weer op de motorfiets te stappen!

Nog meer inspiratie ...

Nóg meer genieten van je motor? Bezoek deze motorevenementen

Interesse om weer te gaan motorrijden? Maar weet je eigenlijk niet waar je beginnen moet? Op deze jaarlijkse ...

Weer gaan motorrijden? Hier zijn 5 redenen om ervoor te gaan!

Heb je een motorrijbewijs, maar heb je eigenlijk al jaren niet meer gereden? Er zijn genoeg redenen om ...

Motorbanden, waar moet ik rekening mee houden?

Smalle strookjes rubber van ongeveer 2 centimeter breed moeten vermogens tot meer dan 200 pk kunnen verwerken. Zonder ...