Ik wil weer gaan motorrijden. Welke soort motor past bij mij? Waar let ik op?

Heropstappers welkom! Motorrijden is leuk, het geeft een gevoel van vrijheid. Je kunt het voor je plezier doen, maar misschien zie je in motorrijden een nieuwe manier om dagelijks naar je werk te gaan. Wat je doel ook is, een passende motor vinden kan nog een hele zoektocht zijn. Hier geven we je tips en handvatten om de juiste motor te vinden.

Opfriscursus

Voor we beginnen over welke motor je moet kopen, adviseren we je om een opfriscursus te doen. Zeker als je een tijd lang niet op een motor gereden hebt. Veel rijscholen bieden dit soort lessen aan, waarbij je onder begeleiding van een instructeur weer de weg op gaat. Deze lessen zijn ideaal voor heropstappers die niet al te lang geleden gestopt zijn met rijden.

Is het al jaren terug dat je voor het laatst op een motor zat? Dan doe je er verstandig aan om een aantal lessen te nemen. In vergelijking met vroeger zijn motoren een stuk sneller geworden. Daardoor zijn praktijklessen tegenwoordig veel meer gericht op motorcontrole en -beheersing. Met name het maken van een noodstop is nu een verplicht onderdeel bij motorexamens en flink oefenen baart kunst. Je stapt gewoon met meer vertrouwen weer op de motorfiets. Bovendien scheelt het dat je geen examen meer hoeft te doen, het rijbewijs heb je immers al.

Welke motor moet ik kopen?

Met welk doel stap je weer op de motor? Ga je dagelijks met de motor naar je werk, wil je lange reizen maken of ga je alleen plezierritjes maken in het weekend? Het zoeken naar een nieuwe motor begint vaak bij wat mensen mooi vinden in plaats van wat ze nodig hebben. Het is namelijk niet relaxed om op een supersport lange reizen te maken of dagelijks woon-werkkilometers af te leggen op een chopper.

Nee, als je er mee naar je werk wil denk je al snel aan bagagemogelijkheden voor je werktas of werkkleding. Wil je langere afstanden rijden of er zelfs mee op vakantie dan speelt ook een hoge mate van comfort zoals een windscherm of kuip een belangrijke rol, maar ook een grote actieradius in verband met de afstand die je kan afleggen zonder te tanken en natuurlijk de hoeveelheid bagage die je kan meenemen.

Past de motor bij je?

De volgende stap is om te kijken of de motor die je voor ogen hebt wel bij je past. In de zin van zit je prettig en kan je een comfortabele zithouding vinden? Het is van belang dat je knieën goed tegen in de tankuitsparingen passen en dat je met de voeten bij de grond kunt. Wil je een motor met rechte zichthouding of zit je liever iets voorover en heb je het gewicht van de motor onder controle? Het gewicht speelt vooral een rol bij het manoeuvreren in krappe ruimtes zoals in de schuur of garage. Maar welke soorten motoren zijn er? De bekendste zijn onder meer naked bikes, Adventure motorfiets, Supersport, Toermotor, Chopper en Enduro’s. Welk soort je moet kiezen is afhankelijk van je doel.

Wat is je budget?

Niet geheel onbelangrijk is het budget. Bepaal hoeveel geld je wilt besteden aan het kopen van een motorfiets. Het is goed om wat geld achter de hand te houden voor eventueel onderhoud of voor de aanschaf van goede motorkleding of een nieuwe helm. Als je wat meer te besteden hebt, kun je wellicht een nieuwe motorfiets overwegen. Maak voor jezelf een lijstje van typen motoren, mate van comfort, bagagemogelijkheden en technische zaken en extra’s zoals handvatverwarming, ABS, brandstofmeter en het aantal cilinders.  Benzinemotoren zijn er nog steeds te kust en te keur, maar de elektrische motorfiets is in opmars. In bepaalde gevallen voor woon-werk gebruik, kunnen deze voordeliger uitvallen.

Testen!

Als je eenmaal een beeld hebt van je wensen, doel en budget kan de zoektocht naar een motorfiets beginnen. Loop binnen bij winkels/dealers en ga gewoon eens op verschillende motorfietsen zitten. Misschien valt het type motor waarvan je eerst dacht “Dit moet hem worden!” in de praktijk heel erg tegen. Voel of de motor bij je past. Heb je op basis hiervan een aantal motorfietsen van je lijst kunnen strepen, dan kan je proefritjes gaan maken om te zien of ook de rijeigenschappen je bevallen. Overweeg ook om de motor die je op je lijstje hebt staan voor een dag of weekend te huren. Zo heb je voor langere tijd de motor ter beschikking en kan je kijken of ook lange ritten je bevallen.

Kortom, neem de tijd voor dit proces, want niets is zo vervelend dan een overhaaste aankoop waarvan je later spijt krijgt.

Nog meer inspiratie ...

Motorbanden, waar moet ik rekening mee houden?

Smalle strookjes rubber van ongeveer 2 centimeter breed moeten vermogens tot meer dan 200 pk kunnen verwerken. Zonder ...

Nóg meer genieten van je motor? Bezoek deze motorevenementen

Interesse om weer te gaan motorrijden? Maar weet je eigenlijk niet waar je beginnen moet? Op deze jaarlijkse ...

De motor veiligheid blijft toenemen. Motorrijden is veiliger dan ooit

Slimme hulpmiddelen, betere banden en andere innovaties. De motor veiligheid van nu, is in niets te vergelijken met ...