Waar kan ik een voortgezette motoropleiding volgen?

Een opfriscursus als je al een tijd niet meer met de motor hebt gereden? Dat is niet eens zo gek. Het gaat dan om voortgezette motoropleidingen. Er bestaan talrijke soorten, ook op toegespitst op verschillende ervaringsniveaus. Meestal duren ze een dag en je steekt er veel van op. Bovenal leer je beter en veiliger rijden en het volgen van zo’n opleiding doe je in groepsverband met andere motorrijders. Dat maakt het ook nog eens leuk.

Motoropleidingen en meer

Je bent weer van plan om na jaren motor te gaan rijden. Of je hebt een motor in de schuur staan, maar die je al tijden niet gebruikt. Overweeg dan een voortgezette motoropleiding. Er zijn diverse aanbieders, waaronder de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging), de ANWB en ook enkele rijscholen. In het laatste geval gaat het vooral om opfrissen van kennis en een praktijktraining met de eigen motorfiets. Zo’n training heeft echt zin en is leerzaam als je ooit je motorrijbewijs hebt gehaald met een oefenvergunning en een kort examentje van 20 minuten rijden. Voor het motorrijbewijs moet je vandaag de dag talrijke behendigheidsoefeningen onder de knie hebben. Die oefeningen onder leiding van een instructeur verbetert je motorbeheersing en -controle. Je stapt met meer vertrouwen weer op.

Riders Academy

De KNMV investeert al jaren in het organiseren van motoropleidingen. Het pakket van de zogenoemde Riders Academy is zeer omvangrijk. Er zijn trainingen die zich vooral richten op het goed en veilig nemen van bochten. Ook is het mogelijk om een training op het TT-circuit in Assen te volgen. Of kies uit een van de VRO Trainingen, zoals VRO Rookie, VRO Expert, VRO Bochten of VRO Avond voor het rijden in het donker. Kijk maar eens op de website knmv.nl.

Nu ook met subsidie

Nieuw is een subsidie die enkele provincies geven voor het volgen van een voortgezette motoropleiding. Utrecht, Friesland en Drenthe doen dat sinds eind vorig jaar. Deze provincies willen de veiligheid voor motorrijders verhogen door flink wat mee te betalen aan de training Risico Herkennen. Normaal kost die bij de KNMV 255 euro voor een dag, met de subsidie is dat 50 euro. Wacht niet te lang, want het aantal inschrijvingen is flink.

Rijvaardigheidscentrum Lelystad

Vlak bij de luchthaven van Lelystad tref je een groot complex waar je terecht kunt voor voortgezette motoropleidingen. Dat is het Rijvaardigheidscentrum Lelystad, dat voorheen het test- en trainingscentrum van de ANWB was. Hier kun je trainingen volgen die samen met Verkeersschool Jan Kremers en MotorNL zijn ontwikkeld. Van openbare wegtraining tot aan regentraining. Ook is er een basistraining, die vooral interessant is als je al jaren niet meer op de motor hebt gezeten. Kijk voor het volledige aanbod op rijvaardigheidscentrumlelystad.nl.

Verkeerstraining

Ook bij verkeerstraining Nederland kun je terecht. Dit bedrijf is opgericht door Rob Riechelman, die sinds 1980 al werkt bij de motorpolitie. Op de site geeft hij trefzeker aan waarom een training voor beter motorrijden nuttig en leuk is: “Veiligheid staat bij mij zeer hoog in het vaandel. Als gediplomeerd rijinstructeur begeleid ik medemotorrijders graag naar een hoger niveau. Vlot maar veilig motorrijden met een goede voertuigbeheersing en verkeersinzicht, geeft een fantastisch gevoel.”

Korting op je motorverzekering

Sommige aanbieders van een motorverzekering vragen bij het afsluiten van een verzekering of je een voortgezette motoropleiding hebt gevolgd. Zo ja, dan kan dat in het geval van bepaalde verzekeraars resulteren in een leuke korting op de motorpremie.

Nog meer inspiratie ...

Motor lang stilgestaan? 10 tips om weer de weg op te gaan

Stilstand is achteruitgang. Dat geldt voor je motorfiets, maar misschien ook wel voor jou als motorrijder. Natuurlijk sta ...

Motorbanden, waar moet ik rekening mee houden?

Smalle strookjes rubber van ongeveer 2 centimeter breed moeten vermogens tot meer dan 200 pk kunnen verwerken. Zonder ...

Een tijd je motor niet gebruikt? Zo maak je hem weer rijklaar!

Een prachtig weekeinde voor de boeg? Maar heb je je motor een tijdje niet gebruikt? Hier leggen we ...