Tijd niet motorgereden? Doe een heropstapcursus voor de motor!

Overweeg je om weer op de motor te stappen? Met een heropstapcursus voor de motor stap je weer met vertrouwen op de motor.

Zeker, motorrijden verleer je niet, maar als je jaren niet meer hebt gereden zijn gevoel en vertrouwen wel wat vertroebeld. Bovendien zijn motoren in pakweg 20 jaar tijd veel krachtiger geworden en dat geldt ook voor de remmen. En er zijn steeds meer veiligheidssystemen voor motoren. ABS is nu heel normaal en flink wat motoren hebben tractie controle om een slippend achterwiel bij hard optrekken te beteugelen. Vergeet niet dat het op de weg flink drukker is geworden. Een heropstapcursus voor de motor kan er voor zorgen dat je met vertrouwen en hernieuwde kennis de weg op gaat.

Heropstapcursus voor de motor is zo gek nog niet…

Dus als je weer opstapt – zeker op een nieuwe motor- is een heropstapcursus voor de motor te overwegen om de fijne kneepjes van het vak weer onder de knie te krijgen. Ook om dingen te leren die je destijds voor het halen van je motorrijbewijs niet hoefde te kunnen, zoals achtjes draaien, slalommen en goed remmen. Vroeger moest je een nette remming kunnen uitvoeren voor je rijbewijs, waarbij je eindigde met de motor in de eerste versnelling en één voet op de grond. Nu moet je een precisiestop kunnen uitvoeren en ook een echte noodstop bij relatief hoge snelheid. Het zijn zogenaamde bijzondere verrichtingen die nu een verplicht examenonderdeel zijn voor het motorrijbewijs. Het geinige is dat je door dergelijke oefeningen je nieuwe motor ook goed leert kennen: dus wat ie kan en wat ie doet.

Heeft je motor lang stilgestaan? Bekijk deze tips om hem rijklaar te maken.

Waar is de heropstapcursus voor de motor te volgen?

Trainingen en cursussen voor heropstappers zijn bij veel rijscholen mogelijk maar je kunt ook aankloppen bij bedrijven en organisaties die zich vooral richten op cursussen en trainingen voor mensen met een motorrijbewijs. Dat zijn veelal ook de adressen waar je terecht kunt voor een voortgezette rij-opleiding. Centraal in de opfriscursussen zijn motorbeheersing, kijktechniek, je plek kiezen op de weg en risico-inschatting. Dus eigenlijk voorkomen dat je in een situatie komt waardoor je schrikt of in paniek raakt. En zoals je weet: paniek is een slechte raadgever, helemaal op de motor.

Ook motor rijinstructeur Gerard van Veluwen vertelt in deze video waarom het belangrijk is om één keer per jaar een cursus te volgen.

De blik van een ander

Het is gewoon goed dat iemand anders kijkt naar je gedrag op de motor. Het is heel moeilijk zelf te beoordelen wat je kunt verbeteren. En hoe je de motor net een beetje beter beheerst. Vreemde ogen, die daar bovendien in getraind zijn, kunnen dat veel beter.

Nog een zetje in de rug nodig? Laat je overtuigen door de tips van onze experts.

Nog meer inspiratie ...

BRAVOK: eerst controleren, daarna rijden

Wie zijn motorfiets sporadisch gebruikt, doet er verstandig aan om voor elke rit zijn machine even na te ...

Waar kan ik een voortgezette motoropleiding volgen?

Een opfriscursus als je al een tijd niet meer met de motor hebt gereden? Dat is niet eens ...

10 tips om veilig de weg op te gaan met een motor

Op de motor stappen betekent genieten. Maar het is ook belangrijk om te genieten op een veilige manier. ...