10 tips om veilig de weg op te gaan met een motor

Op de motor stappen betekent genieten. Maar het is ook belangrijk om te genieten op een veilige manier. Daarom zetten we in dit artikel 10 tips op een rij om veilig de weg op te gaan met een motor. De tips hebben betrekking op diverse zaken, zoals goede motorkleding, verkeersregels en onderhoud. Een must read voor motorrijders en mensen die overwegen om motor te gaan rijden.

TIP 1: Soepel door de file

Op een motorfiets heb je nauwelijks last van files. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, maar feit is wel dat je met een motorfiets tussen het andere verkeer door kunt rijden. Het tijdsverlies blijft daardoor beperkt. Rijd wel met gepaste snelheid. En blijf scherp op onverwachte situaties. Hoe lager je snelheid, hoe meer reactietijd je hebt.

TIP 2: Zorg dat je gezien wordt

Een beschermende veiligheidskooi zoals bij een auto ontbreekt. Het is daarom belangrijk dat je je realiseert dat je op een motorfiets veel kwetsbaarder bent. Zorg er daarom voor dat je gezien wordt.

TIP 3: Houd rekening met omstanders

Ken je de uitdrukking ‘geniet met mate’? Dat is ook van toepassing voor het rijden op een motor. Ga daarom respectvol om met de mensen om je heen. Niet iedereen kan het geluid van 10.000 toeren per minuut waarderen. Genieten mag, maar doe dit alleen op locaties waar je niemand tot last bent. Of verminder even het tempo als er veel fietsers of voetgangers aanwezig zijn. Wil je meer over dit onderwerp weten kijk dan op: www.teluidisuit.nl.

TIP 4: Bezuinig niet op motorkleding

Je hoopt er niet op, maar het kan wel gebeuren: een valpartij. In die gevallen maakt goede motorkleding het verschil. Bezuinig daarom niet op motorkleding. Kwaliteit kost geld, maar in noodgevallen kan die kwaliteit een hoop ellende besparen. Nog veel belangrijker: draag motorkleding. Hoe kort het ritje ook mag zijn.

TIP 5: Rijd defensief

Met een motorfiets is het belangrijk om defensief te rijden. Deze ‘verdedigende rijstijl’ kan helpen ongelukken te voorkomen. Blijf dus weg uit dode hoeken van vrachtwagens of bussen en schat verkeerssituaties vooraf goed in. Remt het verkeer plotseling, controleer dan altijd of het verkeer achter je ook remt. Houd ruimte vrij om te kunnen ‘ontsnappen’ aan spannende situaties.

TIP 6: Pas je snelheid aan

Hard rijden is niet stoer. Knoop dat goed in de oren. Een motorrijder die goed kan anticiperen en zijn tempo op de juiste momenten aanpast aan de verkeerssituatie, verdient veel meer lof. Deze motorrijders kunnen ook op meer waardering van omstanders rekenen.

TIP 7: De grenzen opzoeken …

De grens opzoeken met een motorfiets kan een gevaarlijk spelletje zijn. Alleen de echte pro’s weten precies wanneer ze op 99 procent rijden. Wie even 101 procent aantikt, kan in een gevaarlijke situatie terechtkomen. Bouw daarom altijd wat marge in je rijstijl in. Met andere woorden: rijd altijd iets onder je maximum. Het opzoeken van de grens kan resulteren in een nare valpartij. Een goede motorrijder is een verstandige motorrijder.

TIP 8: Bescherm je gehoor

Het wordt vaak vergeten, maar het is ook belangrijk om je gehoor goed te beschermen tegen windgeruis en andere omgevingsgeluiden. Ook al is het maar een kort ritje: doe oordoppen in. Wie zijn gehoor niet goed beschermt, kan later gehoorproblemen krijgen. Wat zeg je? Gehoorproblemen!

TIP 9: De uitdaging van rotondes

Je leert het al tijdens je motorlessen: als motorrijder is het belangrijk om te blijven rollen zodat je geen voeten aan de grond hoeft te zetten. Goed anticiperen is daardoor van cruciaal belang. Ook rotondes nemen motorrijders graag rijdend. Kijk dus goed of het andere verkeer ook daadwerkelijk afslaat als de richtingaanwijzer is ingeschakeld. Bouw wat marge in zodat je de tijd hebt om goed te reageren. Het laatste wat je wilt is een noodrem uitvoeren als je schuin in de bocht hangt.

TIP 10: Onderhoud

Goed onderhoud is heel belangrijk. Een technisch gezonde motorfiets is aanzienlijk veiliger. Belangrijke aspecten zijn goed functionerende remmen, voldoende olie in het blok, een goed ingevette ketting en nog veel belangrijker: banden met voldoende profiel en de juiste bandenspanning. Realiseer je dat de twee wielen de enige twee contactpunten zijn met het wegdek.

Nog meer inspiratie ...

Wanneer is motorkleding goedgekeurd?

Motorkleding beschermt je tegen weer en wind, voorkomt pijnlijke schaafwonden bij een val en vermindert de kans op ...

De leukste 125cc motorfietsen voor rijbewijs A1

Ben je 18 jaar en wil je gaan motorrijden? Ontdek op welke 125cc motor jij straks kan rijden! ...

Een tijd je motor niet gebruikt? Zo maak je hem weer rijklaar!

Een prachtig weekeinde voor de boeg? Maar heb je je motor een tijdje niet gebruikt? Hier leggen we ...