a Motorpak steeds modieuzer en veiliger - RAI

Motorpak wordt modieuzer én veiliger

Nieuwste technologie: motorjacks met airbag

Stoer en strak in het leer op de motor, dat wil je toch? In een pak of in jack en broek, met modieuze looks en kleuren. Stap eens een motorzaak met een uitgebreide kledingafdeling binnen en je zult ontdekken dat motorkleding de laatste jaren modieuzer én veiliger is geworden. Dus als je plannen hebt om weer op de motor te stappen en je wilt niet in gedateerde kleding op weg, dan is het slim om eerst naar een motorzaak te gaan.

Vintage en classic

Vintage en classic

Een nieuwe trend is classic. Leren jacks en broeken in vintage-look zijn helemaal ‘in’ en sluiten aan bij de zogenoemde modern classic motorfietsen, zoals Scramblers en Caféracers. Bij zo’n moderne klassieker past natuurlijk ook een spijkerbroek. Geen probleem, want die zijn er ook voor motorrijders te kust en te keur, compleet met protectoren en/of een laag kevlar aan de binnenkant om doorschuren tegen te gaan. Trouwens: zo’n denim broek voor de motor is heel lekker bij echt warm weer. Die zit veel luchtiger dan eentje van leer of van stof met Gore-Tex.

Kleding voor vrouwen

Ook een trend van de laatste jaren: kledingfabrikanten die rekening houden met de anatomie van vrouwen. Die bieden pakken, jacks en broeken aan die duidelijk prettiger zitten voor de dames onder de motorrijders. Een goede zaak, want het aantal motorrijdsters groeit. Bovendien kijken de kledingfabrikanten niet alleen naar pasvorm, maar ook naar modieuze looks.

Kleding voor vrouwen

Innovatie in protectie

Op dit moment zie je de meeste innovatie bij de protectie in motorkleding. Uitneembare kunststof delen die als inwendige stootkussens schouders, ellebogen, heupen en rug beschermen. Ze vangen de kracht op bij een val en verminderen de kans op kneuzing en breuk. Eigenlijk zijn inmiddels alle motorpakken voorzien van protectoren. Het is goed om je hierin te verdiepen, want er zijn veel gradaties binnen beschermende pakken.

Zorg dat naast je motorkleding, ook je helm veilig is. Check hier waar je op moet letten.

Airbags te kust en te keur

Airbags te kust en te keur

Betrekkelijk nieuw is de toepassing van airbagtechnologie in motorkleding en dan vooral in jacks. Er zijn ook airbagsystemen die je los onder je bestaande jack kunt aantrekken. Die zit dan als een soort platte rugzak om je romp. De airbags activeren bij een val na een aanrijding. Dat gebeurt op commando van ingebouwde sensoren of via een met de motor verbonden koordje. De technologie komt uit de racerij. Airbagsystemen zijn al in gebruik in de MotoGP en de World Superbike (WorldSBK).

Modieus en veilig op weg, dat kan tegenwoordig. Slecht zittende ‘slobberkleding’ is niet meer nodig op de motor. Comfort, bescherming en goede looks gaan hand in hand. Motorrijden is leuker dan ooit.

BELANGRIJKE TIP: pas de motorkleding altijd op je eigen motor om te zien of het nergens knelt of oncomfortabel zit.

Lees ook: hoe vind ik een geschikte motor?

Terug