Wil je ook eens de voordelen van het motorrijden ervaren?

Overweeg je het weleens? Een motor? Het is een geweldige ervaring. En het is ook nog eens slim. Want je rijdt langs de files snel naar je bestemming en vindt altijd een parkeerplek in de buurt. Je bent overigens niet de enige die deze stap overweegt. Elke dag halen 65 Nederlanders hun motorrijbewijs. En met dat papiertje op zak begint het grote genieten. Helemaal als je je goed voorbereidt.

De keuze voor een motor bied je veel voordelen. Je zoeft met gemak langs stilstaand verkeer en komt zo veel eerder op je bestemming. En eenmaal op je bestemming vind je altijd een parkeerplek. Maar er zijn meer voordelen. Zo kun je heerlijk toertochten maken en maximaal genieten van het ultieme rijplezier. Bovendien is motorrijden goedkoper dan autorijden en is ook het bezit ervan goedkoper. En niet onbelangrijk: motorrijden is minder schadelijk voor het milieu.

De eerste stap naar de motor


Proefles

Ben je enthousiast voor het motorrijden en laat het je niet meer los? Begin dan met een proefles. Je kunt dan ervaren of motorrijden echt iets voor je is. Heb je er lol in? Neem dan een basiscursus. Je krijgt dan een lesmotor als je zelf nog geen motor hebt. In die cursus leer je de theorie, de bediening van de motor en het rijden zelf. Het rijexamen is het sluitstuk en je rijbewijs is je toegang tot het motorrijden. Tot het slimme rijden.

Je eerste motor

Husqvarna

Je hebt je examen gehaald en je wilt zo snel mogelijk een motor kopen. Maar welke motor is geschikt? Waar moet je op letten? Het is verleidelijk om je droommotor te kopen. Maar ben je dan wel een slimme rijder? Bedenk wel dat je de kunst eigenlijk nog moet leren. Welke bij motor jou past, hangt af van je smaak en van wat je ermee gaat doen. Een goede test voor je eerste motor is of je met die motor de bijzondere verrichtingen voor je examen zou kunnen doen. Zo ja, prima! Zo niet, dan laat je die motor staan.

KTM

Het is ook prettig om met een lichter model, bijvoorbeeld 250cc, te beginnen. Ben je jonger dan 24? Dan ben je zelfs verplicht om op een lichter model te starten. Zo kun je vol vertrouwen, je gevoel voor de motor aanscherpen. Voordat je het weet, ben je er zo aan gehecht en wil je hem niet meer inruilen voor een motor van je eerste dromen. Je zult ook moeten ontdekken welk type motorrijder je bent. Dat kan alleen jij ontdekken. Door te rijden. Door veel te rijden: grillige bochten, steile berghellingen, flitsend manoeuvreren, schakelen en afremmen of juist relaxed toeren. En dan komt er een dag dat je weet welke motorrijder je bent. En misschien was je eerste motor wel de juiste keuze…

Met de motor naar je werk


Je bespaart tijd

Je bespaart tijd

Als je met je motor de ochtendspits ingaat, manoeuvreer je jezelf met gemak tussen de auto’s door. En reken je daarbij ook nog eens de tijd op die je nodig hebt om een parkeerplek te vinden, dan bespaar je nog meer tijd. Uit een enquête van het FEBIAC onder Belgische motorrijders blijkt zelfs dat er gemiddeld 20% aan reistijd wordt gewonnen! Slimme rijders gaan dus met een motor naar hun werk.

Je bespaart geld

Je bespaart geld

Het lijkt een hele stap om over te stappen op een motor, maar motorrijden is (veel) goedkoper dan autorijden. Aan het begin ben je geld kwijt voor de lessen en examens, de aanschaf van een beginnersmotor en je outfit. Dan betaal je nog je verzekering en de wegenbelasting. Reken daarbij op een tientje per maand. En dan het verbruik van brandstof: je haalt met gemak 1:20. Dat is een beter score dan de meeste auto’s.

Je bespaart het milieu

Je bespaart het milieu

Het milieu en het opwarmende klimaat worden steeds belangrijker in onze keuzes. Niet rijden is geen optie. Wil je van A naar B, dan blijft het openbaar vervoer uit milieuoogpunt de beste keuze. Maar niet iedereen kan of wil met de trein of de bus. Dan kun je het beste kiezen voor een motor. Die stoot minder CO2 uit dan een gemiddelde auto. En wil je helemaal schoon rijden? Kies dan voor een elektrische motorfiets.

Wat maakt motorrijden anders, leuker, slimmer?


Als je motorrijder bent, vergeet je nog wel eens dat je dankzij je motor echt een ander, gelukkiger mens wordt. Die ook nog eens heel slim bezig is. Je bent een motard en zo word je ook gezien door anderen. Met je A-tje op zak verander je als beginnende motorrijder langzaam maar zeker in een motorrijder pur-sang. En dat heeft gevolgen:

Je wordt een betere automobilist

Als motorrijder merk je pas goed welke beperkingen een auto heeft. In de auto mis je de bewegingsvrijheid en het overzicht van je motor. En andere automobilisten lijken plots veel te traag in hun handelen. Bovendien leer je als motorrijder om veel verder vooruit te kijken in het verkeer: je anticipeert veel beter waardoor je beter voorbereid bent op gevaarlijke situaties.

Je gaat voor de lol de weg op

Je gaat voor de lol de weg op

Met de auto doe je dat niet vaak, maar met je motor ga je op je vrije momenten voor de lol lange ritten maken, zonder doel of bestemming. Elke rit is een avontuur. Elke rit levert een verhaal op. Het is puur genieten in de buitenlucht. Je wordt een onverzadigbare kilometervreter.

Je ontdekt de mooiste plekken en wegen

Je ontdekt de mooiste plekken en wegen

Je bent vrij om te gaan waar je wilt. Vogelvrij. En je merkt dat je voor je lol een ‘ommetje’ maakt naar je bestemming. Je ontdekt dat er bij jou in de buurt nog hele mooie routes en plaatsen zijn om rond te rijden. Je ontdekt de schoonheid van Nederland.


Er wordt naar je gezwaaid

Motorrijders zijn een ander slag volk. Een club. Een vriendelijke en broederlijke club. En in deze club groet je elkaar door te zwaaien of een hand op te steken. Het is het teken dat je een van hen bent. Dat je erbij hoort. Maar waar al die vriendelijkheid vandaan komt blijft de vraag. Maakt ook niet uit, gewoon meezwaaien en -groeten.


Je liefde voor je bike

Je liefde voor je bike

Het klinkt misschien wat vreemd, zeker voor niet-motorrijders: je krijgt een band met je motorfiets. Een hechte band. Vooral met je allereerste eigen motor. En dat is ook niet zo vreemd. Want na je zoektocht vind je dan eindelijk je droommotor. Je grote liefde. En na de eerste ritten ben je verkocht. En dan deel je lief en leed met elkaar. En ben je overal samen, een koppeltje. Totdat je verliefd wordt op de volgende bike…

Actieve motorijders

Actieve motorijders

Als motorrijder ken je het gevoel van ultiem rijplezer in de open lucht. Maar wist je dat motorrijden nog veel meer voordelen met zich meebrengt? Geniet nog meer van je motor en ontdek ook de vele voordelen in het woon-werkverkeer.

Inactieve motorrijders

Inactieve motorrijders

Je omgeving verandert, maar het ultieme gevoel van motorrijden doet dat niet. Langzamerhand verdwijnen de redenen die je er ooit toe brachten je motor te verkopen of te vergeten. Beleef de voordelen van het motorrijden en stap opnieuw op!

Toekomstige motorrijders

Toekomstige motorrijders

Je ziet regelmatig motorrijders voorbijrijden. Ervaar wat zij ervaren! Snel langs de files naar je bestemming en altijd een parkeerplek in de buurt. Ondervind wat motorrijden anders, leuker en vooral slimmer maakt en ontdek wat je moet weten voordat je zelf op de motor stapt.