Wat zijn de kosten om motor te gaan rijden?

Kosten van opleiding, uitrusting, motor op een rij

Je hebt interesse in motorrijden, zou dolgraag je motorrijbewijs willen halen en de motorfiets van je dromen kopen. Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen, want dromen moet je najagen. Maar wat zijn nu eigenlijk precies de kosten om motor te gaan rijden? Een overzicht.

Kosten lessen

Alles begint natuurlijk met het nemen van lessen. De prijs per motorles varieert ongeveer van 35 tot 60 euro per 60 minuten. In de praktijk hanteert een rijschool vaak twee uur lestijd, dus ben je per keer naar schatting 70 tot 120 euro kwijt. Gemiddeld genomen heeft iemand 20 lessen nodig. In het goedkoopste geval ben je dus 700 tot 1.200 euro kwijt aan lessen.

Kosten lessen

Kosten examens

Dan zijn er nog de kosten van de examens, drie in totaal. Het theorie-examen heeft bij het CBR in 2021 een vaste prijs van 37 euro. De kosten van het examen voertuigbeheersing (AVB) variëren van 115 tot 175 euro. Het examen verkeersdeelneming (AVD) is wat duurder. Reken hier op 250 tot 300 euro. Voor alles in een keer geslaagd? Dan ben je ongeveer 400 tot 500 euro verder.

Kosten uitrusting

Vergeet ook zeker niet te investeren in fatsoenlijke uitrusting. Een kwalitatief hoogwaardig motorpak, goede handschoenen en stevige motorschoenen dragen bij aan de veiligheid. Minstens zo belangrijk is een helm. Bezuinig hier nooit op. Een motorpak is mogelijk voor ongeveer 400 euro, handschoenen heb je voor 80 euro, goede motorschoenen voor 200 euro en voor een goede motorhelm ben je 400 euro of meer kwijt. Een globale schatting: 1.100 euro. Uiteraard kan het goedkoper maar ook veel duurder. Gebruikte motorkleding is wellicht op marktplaats te vinden, maar koop nooit een gebruikte helm. Je weet niet of die is gevallen en bovendien moet een helm goed zitten. De pasvorm is heel persoonlijk.

Kosten motorfiets

Nu het leukste van alles: het kopen van een motorfiets. Het aanbod is reuze. Verdiep je allereerst goed in het type motor waar je een oogje op hebt en maak daarna een shortlist. Een proefrit zal uiteindelijk de doorslag geven welke machine het beste bij jou past. Koopjes heb je al voor minder dan 1.000 euro en een jong gebruikte motorfiets kan 5.000 euro of meer kosten. Realiseer dat je voor ongeveer 5.000 tot 6.000 euro ook een nieuwe motorfiets kunt kopen. Zwaardere machines met meer technologie zijn logischerwijs duurder. Reken voor deze modellen op minimaal ongeveer 8.000 tot 11.000 euro. Uiteindelijk is het budget bepalend. In dit voorbeeld houden we even een aanschafprijs van 9.000 euro aan.

Verzekeren

Verzekeren

Een motorfiets moet je natuurlijk goed verzekeren. Een WA-verzekering is verplicht als je een motor koopt. Uiteraard kun je ook kiezen voor een WA+ of All-riskverzekering. De gemiddelde kosten voor een WA-motorverzekering zijn ongeveer 15 euro tot 30 euro per maand. Dit kan overigens sterk verschillen per verzekeraar. Met een WA-verzekering ben je niet verzekerd voor schade aan je eigen motor, maar alleen voor de schade die jouw motor aan anderen toebrengt. Laten we in dit voorbeeld een WA-verzekering aanhouden. Dan ben je met 30 euro per maand klaar voor 360 euro per jaar.

Brandstof en wegenbelasting

Een groot voordeel van een motorfiets is dat de brandstofkosten beperkt zijn. Een volle tank – we nemen even 12 liter als voorbeeld – kost je met een benzineprijs van 1,65 euro (E10) ongeveer 20 euro. Daar kun je dan weer dik 250 kilometer mee rijden, afhankelijk van je rijstijl. De wegenbelasting van een motorfiets kost je per kwartaal ongeveer 30 euro. Dat zijn de kosten dus niet.

Onderhoud

Ook een motorfiets heeft onderhoud nodig. Het meeste kun je zelf doen, maar ook veel werkzaamheden kun je beter door een motorbedrijf laten uitvoeren. Je motorfiets heeft sowieso een keer per jaar een onderhoudsbeurt nodig. Reken voor een kleine onderhoudsbeurt op 150 tot 200 euro exclusief onderdelen en voor een grotere beurt op 300 euro.

Alle kosten op een rij

Lessen: 700 tot 1.200 euro
Theorie-examen: 37 euro
AVB-examen: 115 tot 175 euro
AVD-examen: 250 tot 300 euro
Motorkleding: 680 euro
Helm: 400 euro
Motorfiets: 9.000 euro
Verzekering: 360 euro per jaar
Brandstof: 20 euro per 250 kilometer (3.000 km per jaar: 240 euro)
Wegenbelasting: 120 euro per jaar
Meest gunstige totaal: 11.900 euro

Rekenvoorbeeld

Dit is natuurlijk puur een rekenvoorbeeld. De totale kosten kunnen anders uitvallen, afhankelijk van welke uitrusting en motor je kiest. Je hebt nu in ieder geval een beeld van de kosten om motor te gaan rijden.

Terug