Waar kan ik een motorrijbewijs halen?

Leuk, je wilt graag een motorrijbewijs gaan halen. Alleen waar moet je nu precies beginnen? Waar kun je terecht voor het halen van een motorrijbewijs? En waar moet je op letten? Een hoop vragen waarop wij de antwoorden weten.

Een motorrijbewijs kost geld

Realiseer je – voordat de zoektocht naar een motorrijschool begint – dat het halen van een motorrijbewijs niet goedkoop is. Zorg er dus voor dat je voldoende hebt gespaard. Reken op minimaal 1.500 euro inclusief lessen en examens, dan kan het alleen maar meevallen. Of tegenvallen als je net wat meer lessen of examens nodig hebt.

Diverse motorrijscholen

Nederland telt talrijke motorrijscholen. Vaak hoor je via-via wel een goed adres, maar je kunt ook online je zoektocht starten. Kijk bijvoorbeeld op de site van de KNMV. Deze organisatie, de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging, heeft een handig overzicht van rijscholen waarbij je ook op plaatsnaam kunt zoeken. Kijk bij de rijscholen ook naar de reviews, naar het slagingspercentage en bij welke rijschool je een goed aanbod krijgt dat aansluit bij je verwachtingen. Je kunt bij verschillende rijscholen de kosten opvragen. Interessant is om een pakket te kopen waarin lessen en examens inbegrepen zijn. Dan weet je vooraf precies waar je aan toe bent. Heb je minder lessen nodig? Dan krijg je een deel van het geld terug.

Tip: eerst theorie-examen doen

Ook voor het motorrijbewijs moet je theorie-examen doen. Verstandig is het om vooraf al je theorie-examen te doen bij het CBR. Je kan het maar achter de rug hebben. Bovendien geeft het rust tijdens lessen. Bovendien moet je geslaagd zijn voor de theorie, voordat je praktijkexamen kunt doen. Het lessen van de motorfiets begint met de speciale verrichtingen voor voertuigbeheersing (AVB). Op een vaak afgesloten terrein of parkeerplaats leer je slalommen, achtjes draaien, remmen, keren en lopen met de motor. Kortom: je leert hier om de machine te vertrouwen.

Examen AVB (Algemene Voertuig Beheersing)

Op een gegeven moment is het tijd voor het examen AVB (Algemene Voertuig Beheersing). Dat moet je eerst halen om met het lessen op de openbare weg te mogen beginnen. Het AVB-examen duurt ongeveer 20 minuten. Het examen voertuigbeheersing (AVB) bestaat uit 7 oefeningen voor de motor op het examenterrein. De examinator kijkt vanaf de zijkant of je de motor beheerst bij lage en hoge snelheid en of je goed kunt remmen. Je moet verschillende oefeningen doen. Geslaagd? Top, dan gaat het lessen op straat beginnen.

Examen AVD (Algemene Verkeers Deelneming)

Nadat je wat lessen op de openbare weg hebt gehad en de rijinstructeur is tevreden over je rijkwaliteiten, dan wordt het examen AVD (Algemene Verkeers Deelneming) aangevraagd. Dit duurt alles bij elkaar ongeveer 55 minuten. Op het parkeerterrein doe je allereerst een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. Als voorbereiding op de rit stelt de examinator jou enkele vragen over de motor. Bijvoorbeeld over het controleren van de banden of de remmen. De examenrit zelf duurt ongeveer 35 minuten. De examinator rijdt in zijn eigen auto achter je aan. Naast de examinator zit je rijinstructeur. Die zegt onderweg wat je moet doen via het ontvangertje in je helm. De examinator kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. De examinator let hierbij op je kijkgedrag, de plaats op de weg, het toepassen van verkeersregels en de beheersing van de motor in het verkeer.

Geslaagd

Geslaagd? Van harte gefeliciteerd! Afhankelijk van je leeftijd krijg je nu een A1-, A2- of volwaardig A2-rijbewijs. Jazeker, er bestaan drie motorrijbewijzen. Met een A1-rijbewijs mag je een motor van maximaal 125 cc en een maximaal vermogen van 11 kW rijden. Met rijbewijscategorie A2 mag je een motor met een maximaal vermogen van 35 kW besturen. Met een A-rijbewijs is er geen vermogenslimiet. Voor rijbewijs A1 is een theorie-examen mogelijk vanaf 17 jaar en een praktijkexamen vanaf 18 jaar. Voor een A2-rijbewijs mag je vanaf 20 jaar praktijkexamen doen. Voor het A-rijbewijs geldt een minimumleeftijd van 21 jaar voor het praktijkexamen, maar dan krijg je een A-rijbewijs met code 80. Dan mag je de eerste twee jaar alleen op zware motoren rijden met drie wielen.
Wil je dat niet, dan zijn er twee opties. Je wacht tot je 24 jaar wordt, want dan mag je praktijkexamen doen voor het A-rijbewijs. Of je bent doorstromer van A2. Als je twee jaar in bezit bent van een A2-rijbewijs mag je op je 22ste praktijkexamen doen voor het A-rijbewijs zonder code 80.

Nog meer inspiratie ...

Elektrische motor: weinig onderhoud en geen geluid

De elektrische motor is niet alleen goed voor het milieu. Elektrsiche motorrijden brengt nog veel meer voordelen! Ontdek ...

5 Voordelen van de motor

Waarom motorrijden? Motorrijden is slim en biedt veel voordelen. Ontdek hier vijf redenen om motor te gaan rijden ...

Veilige én mooie motorkleding in vijf stappen

Vind veilige en mooie motorkleding voor elk seizoen aan de hand van deze handige stappenlijst en ga veilig ...