Tijd om opnieuw op te stappen?

Je weet wat het is om motor te rijden. En je hebt een motorrijbewijs. Wat let je dan om je motor opnieuw te ontdekken? Wat houd je tegen om opnieuw een slimme rijder te worden? Want de voordelen van toen gelden nog steeds, en misschien wel meer. Je rijdt snel langs de files, bent eerder op je bestemming en beleeft het ultieme rijplezier. Maar er zijn meer voordelen. Want naast tijdwinst, is motorrijden beter voor je portemonnee en minder schadelijk voor het milieu.

Weer op de motor stappen? Wat is er anders?


Heropstappers

Heropstappers

In het Engels heten ze born again bikers. Letterlijk: wedergeboren motorijders. Maar in Nederland gebruiken we heropstappers. Wie voor het eerst sinds een grijs verleden weer opstapt, kan voor verrassingen komen te staan. Want er is wel het een en ander veranderd: in het verkeer, aan de motoren en aan de exameneisen. Het kan daarom verstandig zijn enkele rijlessen te nemen om je motorgevoel weer bij te spijkeren. De meeste rijscholen geven opfrislessen.

Anders: het verkeer

Anders: het verkeer

Het verkeer is veel drukker dan enkele jaren terug. Als je autorijdt ben je daar wel aan gewend. Maar er is een groot verschil tussen autorijden en motorrijden in al dat gekrioel.

Anders: de motor

Anders: de motor

Motoren van nu zijn onvergelijkbaar met die van vroeger. Zo hebben de meeste motoren meer vermogen, zijn ze zwaarder en hoger, bieden ze meer comfort, hebben ze meer remkracht (ABS) en hebben meer elektronica en technische snufjes.

Anders: de exameneisen

Anders: de exameneisen

Vroeger kon je na wat kilometers met een L-plaat en een simpel examen met de motor de weg op. Het stelde al met al niet veel voor. Dat is nu wel anders: verplichte lessen en veeleisende examens. Er wordt vooral getraind op het remmen. En je moet nu ook een precisiestop en een noodstop kunnen maken. Maar er is nog iets. In de lessen van nu leer je ‘het nieuwe rijden’: vlot optrekken en opschakelen bij lage toeren en zo weinig mogelijk remmen.

Stap weer op de motor en bespaar!


Je bespaart tijd

Je bespaart tijd

Als je met je motor de ochtendspits ingaat, manoeuvreer je jezelf met gemak tussen de auto’s door. En reken je daarbij ook nog eens de tijd op die je nodig hebt om een parkeerplek te vinden, dan bespaar je nog meer tijd. Uit een enquête van het FEBIAC onder Belgische motorrijders blijkt zelfs dat er gemiddeld 20% aan reistijd wordt gewonnen! Slimme rijders gaan dus met een motor naar hun werk.

Je bespaart geld

Je bespaart geld

Het lijkt een hele stap om over te stappen op een motor, maar motorrijden is (veel) goedkoper dan autorijden. Aan het begin ben je geld kwijt voor de lessen en examens, de aanschaf van een beginnersmotor en je outfit. Dan betaal je nog je verzekering en de wegenbelasting. Reken daarbij op een tientje per maand. En dan het verbruik van brandstof: je haalt met gemak 1:20. Dat is een beter score dan de meeste auto’s.

Je bespaart het milieu

Je bespaart het milieu

Het milieu en het opwarmende klimaat worden steeds belangrijker in onze keuzes. Niet rijden is geen optie. Wil je van A naar B, dan blijft het openbaar vervoer uit milieuoogpunt de beste keuze. Maar niet iedereen kan of wil met de trein of de bus. Dan kun je het beste kiezen voor een motor. Die stoot minder CO2 uit dan een gemiddelde auto. En wil je helemaal schoon rijden? Kies dan voor een elektrische motorfiets.

Actieve motorijders

Actieve motorijders

Als motorrijder ken je het gevoel van ultiem rijplezer in de open lucht. Maar wist je dat motorrijden nog veel meer voordelen met zich meebrengt? Geniet nog meer van je motor en ontdek ook de vele voordelen in het woon-werkverkeer.

Inactieve motorrijders

Inactieve motorrijders

Je omgeving verandert, maar het ultieme gevoel van motorrijden doet dat niet. Langzamerhand verdwijnen de redenen die je er ooit toe brachten je motor te verkopen of te vergeten. Beleef de voordelen van het motorrijden en stap opnieuw op!

Toekomstige motorrijders

Toekomstige motorrijders

Je ziet regelmatig motorrijders voorbijrijden. Ervaar wat zij ervaren! Snel langs de files naar je bestemming en altijd een parkeerplek in de buurt. Ondervind wat motorrijden anders, leuker en vooral slimmer maakt en ontdek wat je moet weten voordat je zelf op de motor stapt.