Smartphone op motor ideaal voor navigatie

Afleiding voorkomen

Afleiding in het verkeer door je smartphone is het laatste wat je wilt op een motorfiets. Gelukkig zijn er manieren om je smartphone perfect te integreren.

Navigeren

Smartphones zijn tegenwoordig een perfect middel om mee te navigeren. Het is dan wel belangrijk dat een smartphone niet voor afleiding zorgt op de motor. Gelukkig bestaan er handige waterdichte houders voor smartphones. Er is keuze uit universele smartphonehouders of uit merk- en typegebonden houders. Bevestig de houder aan je stuur, klik de smartphone in het waterdichte frame en je kunt eenvoudig je navigatie gebruiken. Zorg er wel voor dat je nog vóór de rit de navigatie-instructies invoert, zodat je dat niet tijdens het rijden hoeft te doen. Want nogmaals: afleiding moet je voorkomen.

Infotainment

Infotainment

In auto’s zijn infotainmentsystemen steeds vaker geschikt voor Apple CarPlay en Android Auto. Die systemen komen op termijn ook naar de motorfiets. De Honda Goldwind is als een van de eerste motorfietsen al geschikt voor Apple CarPlay. Dankzij een systeem als Apple CarPlay is het kinderlijk eenvoudig om de telefoonfuncties onderweg te bedienen. Toch is een systeem als Apple CarPlay niet noodzakelijk om volop te genieten van je smartphone op de motorfiets. Want met een headset met bluetooth-connectiviteit kun je naar muziek luisteren, gesproken navi-instructies beluisteren en eventueel gesprekken aannemen. Verstandig is dat laatste overigens niet, want het aannemen van telefoontjes via de headset op de motor zorgt voor afleiding en dat is niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid.

Routes inladen

Routes inladen

Bovendien zijn er diverse apps beschikbaar die speciaal voor motorrijders zijn ontwikkeld. Vaak gaat het om navigatie-apps, de ene app is gratis, de andere app kost wat geld. De functies verschillen per app. De wat meer geavanceerde apps zijn zelfs geschikt voor het inladen van routes; handig als een motorweekend voor de deur staat.

Batterij onderweg opladen

En die batterij dan? Tja, daar moet je natuurlijk rekening mee houden. Wie de navigatiefunctie op zijn smartphone gebruikt, zal merken dat de batterij sneller leeg raakt. Echte batterijvreters zijn de positiebepaling in je telefoon en de helderheid van het display. Voor een snelle en duidelijke afleesbaarheid van je display is de helderheid van essentieel belang. Om de batterij van je smartphone onderweg op te laden is het een aanrader om een USB-stroompunt op je motor te maken. Vaak is dat maar een kleine aanpassing en het kost niet heel veel geld.

Terug