Gehoor­beschadiging op de motor

Dit zijn de gevolgen en zo kun je die voorkomen

Motorrijders doen er verstandig aan om op de motor hun gehoor optimaal te beschermen. Windruis is namelijk gevaarlijker dan je in eerste instantie denkt.

Beginnende motorrijders risicogroep

Beginnende motorrijders risicogroep

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar gehoorschade als gevolg van blootstelling aan windruis op de motor komt vaker voor dan je zou denken. Vooral beginnende motorrijders vormen een risicogroep, omdat ze de gevaren van rijden zónder oordoppen niet kennen.

Slechts 7 minuten

Voor elke motorrijder is het verstandig om motoroordoppen te dragen als hij gaat rijden. Ook al ga je slechts enkele kilometers rijden, zelfs dan is het verstandig om oordoppen te dragen. Met een snelheid van 120 km/uur loop je al binnen 7 minuten kans op gehoorschade.

Voorkomen is beter dan…

Als je last van je gehoor krijgt, is het eigenlijk al te laat. Voorkomen is dus beter dan… Vul de rest zelf maar in. Een piep in je oren na een ritje is niet gezond, laat staan een blijvende piep. Dan is je gehoor eigenlijk al beschadigd. En dat zou jammer zijn, omdat een deel van de kick van motorrijden nu juist het motor- en uitlaatgeluid is. Van die geluiden wil je natuurlijk zo lang je motorrijdt kunnen genieten. Draag daarom motoroordoppen en geniet nog veel langer van je gehoor en van het rijden op je motor.

Benieuwd naar meer tips voor een comfortabele en veilige motorrit? Bekijk hier de tips van onze experts.

Alleen motorhelm beschermt niet voldoende

Alleen motorhelm beschermt niet voldoende

Denk niet dat je met alleen het dragen van een motorhelm voldoende beschermd bent. Ook duurdere helmen bieden geen optimale gehoorbescherming. Draag daarom altijd behalve de verplichte helm ook een setje goede oordoppen. Wees niet bang dat je bepaalde opzwepende geluiden niet meer hoort. Motoroordoppen zijn namelijk zo ontwikkeld dat ze verkeersgeluiden doorlaten, maar de hinderlijke windruis dempen. Ontwikkelaars passen daarvoor akoestische filters toe die alleen de schadelijke hoge tonen wegfilteren.

Universeel of op maat gemaakt

Gehoorschade genezen is onmogelijk. Nu je dat weet, kun je er helemaal niet onderuit om motoroordoppen te dragen. Universele oordoppen zijn niet eens zo duur. Vaak ben je een paar tientjes al klaar. Op maat gemaakte oordoppen sluiten nog beter aan op je oren, maar zijn logischerwijs wel iets duurder. Rij je veel op de motor? Dan zijn die custom made oordoppen best interessant, omdat je universele oordoppen na verloop van tijd toch moet vervangen.

Oorsuizen

Alle goedgekeurde oordoppen voorkomen oorsuizen. Daardoor kun je je beter concentreren op de weg en je raakt minder snel vermoeid op de motor. En dat is niet alleen voor jezelf maar ook voor andere weggebruikers veiliger. De oplossing is dus simpel: draag goede oordoppen en let bij de aanschaf van een motorhelm op hoeveel geluid een helm dempt. Hoe stiller de helm, des te beter.

Terug