De slimme rijder is een motorrijder!

Jij bent een van de 650.000 motorrijders in Nederland. Je kent de voordelen ervan: super efficiënt van A naar B en ultiem rijplezier. Veel motorrijders zijn recreatieve rijders en zij stappen alleen in het weekend of bij mooi weer op de motor om lekker te toeren of mooie routes te ontdekken. Maar het is ook super slim om je bike te gebruiken voor je werk. Het levert je tijdwinst op, is beter voor je portemonnee en is minder schadelijk voor het milieu.

Met de motor naar je werk


Je bespaart tijd

Je bespaart tijd

Als je met je motor de ochtendspits ingaat, manoeuvreer je jezelf met gemak tussen de auto’s door. En reken je daarbij ook nog eens de tijd op die je nodig hebt om een parkeerplek te vinden, dan bespaar je nog meer tijd. Uit een enquête van het FEBIAC onder Belgische motorrijders blijkt zelfs dat er gemiddeld 20% aan reistijd wordt gewonnen! Slimme rijders gaan dus met een motor naar hun werk.

Je bespaart geld

Je bespaart geld

Het lijkt een hele stap om over te stappen op een motor, maar motorrijden is (veel) goedkoper dan autorijden. Aan het begin ben je geld kwijt voor de lessen en examens, de aanschaf van een beginnersmotor en je outfit. Dan betaal je nog je verzekering en de wegenbelasting. Reken daarbij op een tientje per maand. En dan het verbruik van brandstof: je haalt met gemak 1:20. Dat is een beter score dan de meeste auto’s.

Je bespaart het milieu

Je bespaart het milieu

Het milieu en het opwarmende klimaat worden steeds belangrijker in onze keuzes. Niet rijden is geen optie. Wil je van A naar B, dan blijft het openbaar vervoer uit milieuoogpunt de beste keuze. Maar niet iedereen kan of wil met de trein of de bus. Dan kun je het beste kiezen voor een motor. Die stoot minder CO2 uit dan een gemiddelde auto. En wil je helemaal schoon rijden? Kies dan voor een elektrische motorfiets.

Volledig op de hoogte van alle regels?


Langs de file

Als motorrijder mag je in een file tussen de auto’s doorrijden. En dat is ook logisch, want als ook motorrijders in de rij moeten aansluiten, wordt de file alleen maar langer. Misschien wel belangrijker is de veiligheid: als motorrijder ben je immers kwetsbaarder in een file waar het risico op kop-staart-botsingen groter is. Er gelden wel enkele regels voor het passeren van een file.

Spelregels rijden in de file

  1. Rijd rustig tussen de file door en rijd maximaal 10 km/u sneller dan de auto’s die je passeert.
  2. Let op automobilisten die plots van rijstrook wisselen of die bij warm weer een portier openen.
  3. Rijd achter elkaar als je met meerdere motoren bent en houd onderling een afstand van twee auto’s aan.
  4. Kijk bij het naderen van een file in de spiegels of er verkeer achterop komt dat niet tijdig snelheid vermindert. Verminder zelf geleidelijk aan de snelheid en waarschuw achterop komend verkeer met alarmlichten (of remlicht). Gebruik geen richtingaanwijzers of alarmlichten als je tussen de file doorrijdt. Bij snelwegen met meer dan twee rijstroken, kies je positie tussen de twee meest linkse rijstroken.
  5. Als je als laatste in de file staat, gebruik dan alarm- of remlicht. Probeer in te voegen tussen de wachtende auto’s.
  6. Zodra de file weer op gang komt, voeg dan in op de rijstrook tussen de auto’s. Gebruik hierbij tijdig – dus voor het invoegen – de richtingaanwijzer.

Bij het inhalen mag je geen gebruik maken van:
De vluchtstrook: de strook uiterst rechts van de rijbaan, bedoeld voor hulpverlening.
De redresseerstrook: de asfaltstrook tussen de linker rijstrook en de linker vangrail; hier ligt veel vuil.
De doelgroepstrook: weggedeelten bedoeld voor bussen, vrachtverkeer of trams.
Het verdrijvingsvlak: vlak met schuine strepen (bij overgang naar minder rijstroken.
Het puntstuk: witte wegmarkering (ook wel ‘taartpunt’ genoemd).

De mooiste motorroutes

Kronkelend Twente

Afstand 180 km
Start- en eindplaats Hengelo
Kronkelend Twente
Deze bochtige rit door het Twentseland voert langs attractieve houtwallen, oeroude heidevelden en glooiende vlaktes. Ook rijd je door de Kuiperber met zijn heerlijke bochten. De route voert je langs levendige stadjes en dorpjes, waaronder Ootmarsum.

Verkennend Veluwe

Afstand 133 km
Start- en eindplaats: Harderwijk
Verkennend Veluwe
Een prachtige route langs Harderwijk, Barneveld, Otterlo, De Hoge Veluwe, Hoenderloo, Apeldoorn, Elspeet en Harderwijk.

Dijken langs de Rijn

Afstand 55 km
Start- en eindplaats: Veenendaal
Dijken langs de Rijn
Een korte tour over dijken en smalle wegen, langs het water aan weerszijden van de Nederrijn via Amerongen, Wijk bij Duurstede, Rijswijk, Maurik, Rhenen en Elst.

Actieve motorijders

Actieve motorijders

Als motorrijder ken je het gevoel van ultiem rijplezer in de open lucht. Maar wist je dat motorrijden nog veel meer voordelen met zich meebrengt? Geniet nog meer van je motor en ontdek ook de vele voordelen in het woon-werkverkeer.

Inactieve motorrijders

Inactieve motorrijders

Je omgeving verandert, maar het ultieme gevoel van motorrijden doet dat niet. Langzamerhand verdwijnen de redenen die je er ooit toe brachten je motor te verkopen of te vergeten. Beleef de voordelen van het motorrijden en stap opnieuw op!

Toekomstige motorrijders

Toekomstige motorrijders

Je ziet regelmatig motorrijders voorbijrijden. Ervaar wat zij ervaren! Snel langs de files naar je bestemming en altijd een parkeerplek in de buurt. Ondervind wat motorrijden anders, leuker en vooral slimmer maakt en ontdek wat je moet weten voordat je zelf op de motor stapt.